Banner 980x90

Kurzeme – tās tradicionālie ēdieni

Liga Eglite /flickr.com
Liga Eglite /flickr.com
Kurzeme mums visiem zināma ar tās garo jūras piekrasti, mūžīgajiem, skarbajiem vējiem, šalcošiem priežu mežiem, šarmantām pilsētām un dziļām tautiskajām tradīcijām. Jāpiemin arī paši kurzemnieki – cilvēki, kas ir atturīgi, tomēr ārkārtīgi lepojas ar savu valsti un Kurzemes sakoptajām, skaistajām pilsētām.

Kurzeme gan nav zināma tikai saistībā ar iepriekš minētajām lietām, bet arī ko baudāmu un patīkamu tieši garšas kārpiņām, proti, saviem ēdieniem. Noteikti esi dzirdējis par sklandraušiem (kas, starp citu, kā ēdiens ir viens no pirmajiem Latvijā, kas 2013. gadā iekļauts ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā) un kūpinātajām jūras zivīm, tomēr tas nav viss – kādi tad ir Kurzemes reģionam raksturīgie ēdieni, lasi tālāk rakstā!

Sklandrauši

Kurš gan par tiem nav dzirdējis? Agrāk tradicionāli sklandrauši tikuši gatavoti suitu un lībiešu mājās, vēlāk jau arī citviet Kurzemes reģinonā. Senākos laikos malkas plītīs cepti tieši rudenī, sklandrauši arī šodien ir īsti tradicionāls kurzemnieku ēdiens, kas gatavots no rupjajiem rudzu miltiem, kartupeļiem un burkāniem. Sklandrausim raksturīga patīkama, saldena rudzu maizītes un burkānu garša.

Bukstiņbiezputra (miežu putraimu biezputra)

Viens no Kurzemes tradicionālajiem ēdieniem ir arī bukstiņbiezputra – kārtīgs, sātīgs, dūšu piesienošs paēdiens, ko gatavo no miežu putraimiem, kartupeļiem, žāvētas gaļas un sīpoliem. Bukstiņbiezputras pagatavošana nav sarežģīta, turklāt tās garša ir izcila!

Skābputra

Arī skābputra ir tradicionāls kurzemnieku ēdiens – vēsa un spēcinoša miežu putraimu un rūgušpiena putra ar kunkuļiem. Tā galvenokārt gatavota tieši karstās vasaras dienās un ieturēta azaidā, kad strādāti grūtie lauku darbi.

Grūdenis

Grūdenis tika ēsts laikā, kad parādījās pirmie jaunie kartupeļi. Tie ir ļoti gardi arī vienkārši novārīti un apkaisīti ar dillēm, tomēr kurzemnieki tos pagatavoja grūdenī. Proti, jaunos kartupeļus saspaidīja, tiem pievienoja rūgušpienu, skābo krējumu un dažādus sasmalcinātus zaļumus – dilles, lokus un citus.

Jūras zivis

Tās tika pagatavotas ļoti daudz un dažādos veidos, jo jūras zivis un to pagatavošanas prasme jau kopš seniem laikiem ir bijis viens no kurzemnieku lepnumiem. Var minēt gan avīzē ietīto un uz oglēm cepto siļķi, taukos ceptās plekstes vai svaigo zivi pienā (līdaka vai menciņš) un, protams, gardās kūpinātās zivis, kuras vēl arvien var nopirkt piejūras ciemos, kā arī citas, pagatavotas dažādos sacepumos ar sakņaugiem.

Rupjmaizes kārtojums

Rupjmaizīti var ēst ne tikai kopā ar sviestu vai piekost klāt citiem ēdieniem, no tās iespējams pagatavot arī tādu gardumu kā rupjmaizes kārtojums. To pagatavo, kārtām liekot sarīvētu rupjmaizi, cukuru, dzērvenes un saputotu saldo krējumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)