Banner 980x90

Valsts kontrole par Alsungas novada domes neizdarībām plāno sūdzēties atbildīgajai Saeimas komisijai

Rīga, 22.jūn., LETA. Valsts kontrole par nenovērstām Alsungas novada domes neizdarībām plāno sūdzēties Saeimas Publisko iepirkumu un revīzijas komisijai, aģentūru LETA sacīja Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins.

Valsts kontrole pērn publicētajā revīzijā par Alsungas novada domi konstatēja, ka pašvaldība, organizējot maksas pakalpojumu sniegšanu, ar savu naudu un mantu nav rīkojusies visu iedzīvotāju interesēs. Pašvaldība nerēķina sniegto maksas pakalpojumu izmaksas, tādējādi iedzīvotāji nevar būt droši, ka no viņiem iekasē pamatotu maksu par apkuri, ūdeni un kanalizāciju. Tāpat maksa par pakalpojumiem, piemēram, biļešu tirdzniecību kultūras pasākumos, telpu nomas maksu u.c., vairāk nekā 8000 eiro apmērā iekasēta pretēji domes lēmumiem vai vispār bez tiem.

Valsts kontrole pārmeta Alsungas novada domei iesaistīšanos komercdarbībā, nodrošinot pasažieru pārvadājumus, traktortehnikas nomu un ēdināšanu, ko varētu nodrošināt vietējie uzņēmēji. Valsts kontroles ieskatā, šāda pašvaldības rīcība kropļo konkurenci un liedz iespējas attīstīties uzņēmējdarbībai, piemēram, veicot pasažieru un kravu pārvadājumus, neievēro Autopārvadātāju likumu, bet, sniedzot ēdināšanas pakalpojumus vidusskolā, no darbiniekiem iekasē maksu, kas nesedz izmaksas.

"Kad pirms nedaudz vairāk nekā gada Valsts kontroles revidenti Alsungas novadā konstatēja nozīmīgus trūkumus pašvaldības maksas pakalpojumu jomā, ar pašvaldības vadību vienojāmies par darāmajiem darbiem un skaidriem termiņiem, kādos kļūdas jālabo. Laiks ir pagājis, bet diemžēl kārtības joprojām nav. Pašvaldības maksas pakalpojumi - siltumapgāde, ūdensapgāde, dzīvojamo māju apsaimniekošana, skolēnu ēdināšana un citi līdzīgi - skar praktiski visus novada iedzīvotājus, tāpēc nevaram klusēt un turpināt akceptēt ierēdņu atrakstīšanos un aizbildinājumus," sacīja Korčagins.

Līdz pagājušā gada maija beigām pašvaldībai bija beidzot jāizvērtē un jātiek skaidrībā, kāpēc un kādus maksas pakalpojumus tā iedzīvotājiem sniedz, cik tie pašvaldībai izmaksā. Tomēr tas laikus netika izdarīts, un Valsts kontrole pagarināja izvērtējumam nepieciešamo laiku līdz oktobrim. Līdz oktobra beigām domei bija arī jāsakārto daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas maksu jautājums, kas neatbilst valstī noteiktajai kārtībai.

"Ir jūnija beigas, un mums nākas secināt, ka solītais joprojām nav paveikts. Alsungas novada iedzīvotāji joprojām nevar būt droši, ka par dzīvokļu ēku apsaimniekošanu tiek iekasēta pamatota maksa. Arī paši pašvaldības deputāti nevar izvērtēt, cik daudz naudas no pašvaldības kases - no nodokļu maksātāju naudas - tiek izlietota pakalpojumu līdzfinansēšanai un vai pakalpojumu maksa vispār atbilst reālajām izmaksām. Tāpat pašvaldība, iespējams, joprojām turpina kropļot konkurenci, iznomājot uzņēmējiem telpas par neatbilstoši zemu maksu un pašai iesaistoties komercdarbībā," sacīja Valsts kontroles padomes loceklis.

Valsts kontrole ir informējusi Alsungas novada domi, ka tā apsver nepieciešamību par radušos situāciju ziņot Saeimas Publisko iepirkumu un revīzijas komisijai, ja pašvaldība arī turpmāk nerīkosies, lai savu saimniecību sakārtotu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)