Banner 980x90

Lidaparātu mēroga maketu izstāde muzejā

No š.g. 7.oktobra Kuldīgas novada muzejā skatāma Imanta Vingolda lidaparātu mēroga maketu izstāde.

Būvēt lidaparātu maketus, ievērojot mērogu salīdzinājumā ar īsto, lidojošo, prototipu, - tas ir pasaulē plaši izplatīts vaļasprieks un reizē arī sports.  Eiropā ar to ļoti aizraujas Lielbritānijā, Francijā, Itālijā, Čehijā, Ukrainā, Baltkrievijā un, protams, Krievijā. Arī Latvijā ar šo vaļasprieku nodarbojas vairāki simti interesentu, kuri būve savas privātkolekcijas.  Daudzās valstis tiek rīkoti tehnikas mēroga atklātie  čempionāti, piemēram Finland, Čeh, Scotlan open.

Rīgā ir divi specializēti veikali, kuros var iegādāties modeļu komplektus, krāsas, otas, aerogāfus un kompresorus, specialo literatūru, tātad visu nepieciešamo, lai varētu nodarboties ar šo vaļas prieku.  Šāda veida izstāde, kas iepazīstina ar lidaparātu mēroga maketiem, pēdējo reizi Latvijā notikusi 1999. gadā, Latvijas Kara muzeja telpās.

Kuldīgas novada muzejā sarīkotajā izstādē būs iespējams iepazīties, lielākoties, ar  kolekcionāra I. Vingolda samontētiem un nokrāsotiem lidaparātu maketiem, kuri  izgatavoti dažādos mērogos. Būs skatāmi maketi, kas izgatavoti mērogā 1: 32, 1:48 un 1:72  attiecībā pret oriģinālu.  Varēs aplūkot lidaparātu maketus, kādi lidojuši I un II pasaules karos, vēlāk notikušajos dažādos militāros konfliktos, un lokālajos karos, proti, bumbvedējus, iznīcinātājus, triecienlidmašīnas. Būs skatāmi arī tādu lidaparātu maketi, kuri lido patlaban. Ekspozīcijā būs aplūkojami tādu lidaparātu maketi, kuri kādreiz bāzejās Vaiņodē, Tukumā, Rīgā, Jēkabpilī un Daugavpilī, kad tur bija dislocēti  PSRS Gaisa spēku kara aerodromi. Varēs aplūkot dažādu lidaparātu  fotogrāfijas un speciālo literatūru.

 Izstādes atklāšana 7.oktobrī plkst. 17.00.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)