Banner 980x90

5 veselības pārbaudes, kuras nepieciešams veikt regulāri

Laba veselība ir mūsu lielākais garants laimīgai, veiksmīgai un piepildītai dzīvei, tāpēc par veselību jādomā nevis tad, kad jau radušās problēmas, bet gan savlaicīgi, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un arī regulāri veicot būtiskas pārbaudes, kas ļauj monitorēt veselības stāvokli un preventīvi novērst iespējamās veselības problēmas.

Vispārējā veselības pārbaude un asins analīzes
Pat tiem, kur jūtas pilnībā veseli un kuriem nav nekādu sūdzību, reizi gadā vajadzētu apmeklēt ģimenes ārstu, lai veiktu vispārējo veselības pārbaudi un saņemtu nosūtījumu uz analīzēm. Ģimenes ārsts pārzina jūsu veselība stāvokli un iespējamos riska faktoru. Rutīnas pārbaudē ģimenes ārsts izmērīs asinsspiedienu, izklausīs sirdsdarbību, elpošanu, iztaujās par dzīvesveidu un iespējamajām sūdzībām, kā arī nozīmēs laboratoriskos izmeklējumus, kas jau sniegs detalizētāku ainu par vispārējo veselības stāvokli. 

Veicot analīzes, ieteicams pie viena pārbaudīt arī D vitamīna līmeni organismā, jo mūsu platuma grādos vairumam cilvēku tas ir pazemināts, tāpēc rodas nevēlami simptomi (nogurums, pazemināta imunitāte, nomāktība), ko var novērst ar D vitamīna papildu uzņemšanu.

Vizīte pie ginekologa vai urologa
Sievietēm ginekologa apmeklējums vēlams vismaz vienu reizi gadā, lai sekotu līdzi intīmajai veselībai. Daudzas saslimšanas var noritēt bez simptomiem, tāpēc ir būtiskas šīs rutīnas pārbaudes arī tad, ja nav nekādu sūdzību. Tāpat regulāri nepieciešams veikt dzemdes kakla vēža analīzes, krūšu dziedzeru pārbaudi, iegurņa ultrasonogrāfiju. Reizi trijos gados dzemdes kakla vēža izmeklējumu iespējams veikt par valsts budžeta līdzekļiem. Šai slimībai agrīna diagnostika ir kritiski svarīga, lai palielinātu iespēju pilnībā izveseļoties.

Arī vīriešiem pēc 40 vēlams regulāri apmeklēt urologu, lai sekotu līdzi urīnizvadsistēmas un dzimumorgānu sistēmas veselībai. Kritiski svarīga ir prostatas veselība, jo šajā vecumā pieaug risks saslimt ar prostatas vēzi un citām saslimšanām, kas ne tikai pazemina vīrieša dzīves kvalitāti, bet var arī apdraudēt dzīvību.

Dzimumzīmju pārbaude
Melanoma ir viena no tām onkoloģiskajām saslimšanām, kas ir grūti ārstējama, bieži tiek atklāta novēloti un pēdējās desmitgadēs tiek diagnosticēta arvien jaunākiem cilvēkiem. Viens no labākajiem veidiem, kā savlaicīgi atklāt melanomu un citas ādas saslimšanas, ir regulāri veikt dzimumzīmju pārbaudi pie dermatologa. Dzimumzīmju pārbaude ļauj ātri un precīzi novērtēt ādas veidojumu stāvokli un fiksēt izmaiņas, kas radušās kopš iepriekšējās pārbaudes. Dzimumzīmju pārbaude regulāri īpaši ieteicama tiem, kuriem ir gaiša un jutīga āda, uz kuras ir daudz dzimumzīmju. Kā arī tiem, kuri regulāri pavada daudz laika saulē. Dzimumzīmju pārbaude ieteicama gan pirms vasaras sauļošanās sezonas, gan pēc tās.

Profilaktiska zobu veselības pārbaude
Zobārsta apmeklējums reizi gadā ir absolūta nepieciešamība ikvienam cilvēkam jebkurā vecumā. Lai zobi būtu veseli un skaisti visu mūžu, tie regulāri ir jāpārbauda jau no pašas mazotnes, kad ir parādījušies pirmie piena zobi. Regulāras zobu veselības pārbaudes ļaus izvairīties no zobu zaudēšanas, kariesa, sliktas elpas un lieliem izdevumiem zobārsta kabinetā. Papildus zobu pārbaudēm pie zobārsta jādodas arī pie zobu higiēnista.

Redzes pārbaude
Redzes kvalitāti un acu veselību ik dienu ietekmē daudzi dzīvesveida un darba faktori, tāpēc ir būtiski regulāri sekot šiem rādītājiem līdzi, apmeklējot optometristu vai oftalmologu. Pie redzes izmaiņām ikdienā var nemanot pierast, tāpēc bieži vien nemaz nezinām, ka redze ir pasliktinājusies. Tiem, kuriem jau ir kādi redzes korekcijas līdzekļi, acu ārsta jāapmeklē regulāri, lai pārliecinātos, vai nav jāmaina lēcu stiprums. Šobrīd, kad ikdienā lietojam tik daudz viedierīču un citu digitālo tehnoloģiju, redzes komfortam un veselībai jāseko īpaši. Iespējams, jums ārsts ieteiks izmantot tā saucamās datora brilles vai mitrinošus acu pilienus, lai palielinātu acu komfortu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)