Banner 980x90

Valsts kase nodrošinās pašvaldībām aizņēmumus īres namu būvniecībai

Rīga, 16.okt., LETA. Valsts kase nodrošinās pašvaldībām aizņēmumus īres namu būvniecībai, paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie grozījumi likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā".

EM informēja, ka patlaban Latvijā novērojama ļoti lēna daudzdzīvokļu dzīvojamā fonda atjaunošanās, gadā tiek uzbūvēti tikai 0,2% no kopējā dzīvokļu skaita Latvijā. Turklāt privātais sektors nav ieinteresēts veikt investīcijas īres namu būvniecībā reģionos.

Lai risinātu mājokļu pieejamību reģionos, EM izstrādājusi piedāvājumu, kādā veidā pašvaldībās varētu veicināt īres namu būvniecību.

Plānots, ka pašvaldības varēs iepirkuma kārtībā izraudzīt būvniekus īres namu celtniecībai, nosakot maksimālos būvniecības izmaksu griestus par kvadrātmetru. Tāpat plānots, ka aizņēmums 30 gadu laikā tiks segts ar samaksāto īres maksu.

No valdībā apskatītā priekšlikuma izriet, ka viena dzīvokļa ikmēneša maksājums Valsts kases parāda dzēšanai būtu no 4,7 līdz 5,02 eiro par kvadrātmetru. Savukārt īres maksa un komunālie izdevumi 50 kvadrātmetru lielam dzīvokli aprēķināti no 279 eiro līdz 326 eiro mēnesī. Tiesa, pašvaldības varēs nodrošināt arī zemāku īres maksu par kvadrātmetru.

Priekšlikums arī paredz, ka dzīvokļu izīrēšanas kārtība un nosacījumi būs pašvaldību kompetencē, vienlaikus dzīvojamās telpas ieinteresētajiem lietotājiem nosacījumi un kārtība būs jānodrošina atklātā, pārredzamā un nediskriminējošā veidā.

Iepriekš Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) aģentūrai LETA stāstīja, ka darba grupa, kurā darbojās EM, Finanšu ministrijas un Valsts kases pārstāvji, piedāvājušas veidot platformu īres tirgus attīstībai reģionos, paredzot, ka vietās, kur nepieciešami īres nami, pašvaldību kapitālsabiedrība varēs kļūt par īres nama īpašnieku.

"Priekšlikums neparedz dāvināt naudu, bet gan tiks izveidot mehānisms, kas, neietekmējot ne valsts, ne pašvaldību budžetu, ļaus aizņemties naudu Valsts kasē uz 30 gadiem, lai finansētu īres māju būvniecību," skaidroja premjers.

Pēc Kučinska teiktā, no 2019.gada plānots īstenot pilotprojektu tajās pašvaldībās, kuras atrodas 20 kilometru rādiusā ap Rīgu, lai sapratu, vai šāds īres namu finansēšanas modelis pašvaldībām varētu būt interesants. Paralēli tiks sāktas diskusijas ar pašvaldībām, lai pārliecinātos, vai tās interesētu valdības izstrādātais finansēšanas modelis. "Tā kā nezinām, kāds varētu būt pieprasījums, patlaban nevar arī aplēst nepieciešamo kopējo aizdevuma summu," piebilda Kučinskis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)