Banner 980x90

Valsts atbalstu mājokļa iegādei izmantojuši 5000 ģimeņu ar bērniem

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
"Attīstības finanšu institūcija "Altum" ("Altum") valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem piešķīrusi 5000 galvojumu, aģentūrai LETA pavēstīja "Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

Tostarp pieci tūkstošais galvojums piešķirts pirmdien, 10.aprīlī, "SEB bankas" aizdevumam ģimenei ar diviem bērniem mājokļa iegādei Jelgavas novadā Jaunsvirlaukas pagastā.

Kopējā programmas darbības laikā, kopš 2015.gada, "Altum" piešķirto galvojumu summa ir 33,3 miljoni eiro, savukārt hipotekāro aizdevumu summa, kas izsniegta ar valsts galvojumiem, sasniegusi 294 miljonus eiro.

Ģimenēs, kuras izmantojušas valsts galvojumu mājokļa iegādei, šobrīd kopumā ir 7247 bērni. No galvojumu kopējā skaita 6% jeb 318 galvojumi ir piešķirti mājokļa iegādei ģimenēm ar trim vai vairāk bērniem, 32% jeb 1598 galvojumi – ģimenēm ar diviem bērniem, savukārt lielākā daļa - 62% jeb 3084 galvojumi piešķirti ģimenēm ar vienu bērnu. Vidējais piešķirtā galvojuma apmērs ir 6600 eiro.

Pēc "Altum" datiem, valsts atbalsta programmas piedāvātos valsts galvojumus izmanto klienti visā Latvijā. Tostarp 67% jeb 3361 galvojums piešķirts aizdevumiem Rīgā un Pierīgā, 14% jeb 711 galvojumi - Vidzemē, 9% jeb 442 galvojumi - Kurzemē, 7% jeb 354 galvojumi piešķirti Zemgalē, savukārt Latgalē - 3% no kopējā skaita jeb 132 galvojumi.

"Mājokļu galvojumu programmas turpināšana ir Ekonomikas ministrijas viena no prioritātēm. Esmu gandarīts par valdības spēju rast finansējumu programmas turpināšanai šogad. Taču, lai ik gadu neatkārtotos diskusija par mājokļu galvojumu atbalsta programmas turpināšanu vai neturpināšanu, nepieciešams rast risinājumu, kā pastāvīgi nodrošināt nepieciešamo finansējumu programmas turpināšanai," sacīja Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš arī norādīja, ka ieņēmumiem no ārzemnieku uzturēšanās atļauju izsniegšanas ir tendence samazināties, tāpēc lūgts valsts budžetā paredzēt finansējumu šim mērķim. "Esam aprēķinājuši, ka programmas turpināšanai turpmākajos gados ik gadu kopumā nepieciešami 7-8 miljoni eiro, kas ļautu sniegt atbalstu 4-5 tūkstošiem ģimenēm ik gadu," teica ministrs.

Savukārt "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš atzīmēja, ka programma būtiski veicinājusi mājokļu pieejamību ģimenēm ar bērniem, turklāt tai ir izteikti pozitīva ietekme uz kopējo kreditēšanas situāciju valstī. "Balstoties programmas darbības pieredzē rosinām sākt arī diskusiju par finanšu sektora attīstības plānā ietverto ieceri paplašināt programmu, lai atbalstu varētu saņemt ne tikai ģimenes ar bērniem, bet arī jaunie speciālisti," viņš sacīja.

"Altum" mājokļu galvojumu programmas īstenošanā piedalās sešas bankas - banka "Citadele", "SEB banka", "Swedbank", "Nordea Bank", "DNB Banka", "ABLV Bank", kā arī šogad programmai pievienojās "Baltikums Bank", kura strādā ar zīmolu "BlueOrange".

"Altum" noteiktām mērķa grupām sniedz valsts atbalstu finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos, u.c.). Konkrētu programmu ietvaros finansējumu papildina arī nefinanšu atbalsts (konsultācijas, mentorings). "Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas realizē arī citas valsts deleģētas funkcijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)