Banner 980x90

Šosezon gripa prasījusi 19 cilvēku dzīvības

Rīga, 9.marts, LETA. Aizvadītajā nedēļā saņemti vēl četri paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem, kā rezultātā gripa šosezon prasījusi 19 cilvēku dzīvības, liecina jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas monitoringa dati.

Aizvadītajā nedēļā mirušajiem pacientiem bija sirds un asinsvadu, elpošanu ceļu, nieru un nervu sistēmas slimības, kā arī cukura diabēts un adipozitāte jeb aptaukošanās. Pavisam šosezon gripa prasījusi 19 cilvēku dzīvības, un kopumā pacienti bijuši vecumā no 20 līdz 95 gadiem, vidējais mirušo pacientu vecums bijis 62 gadi. Pret gripu pacienti šajā sezonā nebija vakcinēti.

Vienlaikus pagājušajā nedēļā ievērojami palielinājās gripas izplatības intensitāte, proti, par 53,1%, sasniedzot vidēji reģistrētus 235,6 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta piecu līdz 14 gadu vecuma grupā un vecuma grupā līdz četru gadu vecumam.

Aizvadītajā nedēļā tika reģistrēta plaša gripas izplatība - gripas gadījumi reģistrēti deviņās no desmit monitoringā iekļautajās teritorijās. Turklāt septiņās pilsētās pacientu vēršanās gripas gadījumos bijusi augstāka par 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem. Piecās pilsētās, tostarp Jūrmalā, Liepājā, Rīgā, Ventspilī un Rēzeknē, gripas intensitāte pieauga, divās pilsētās - Jēkabpilī un Daugavpilī - intensitāte samazinājās, bet Jelgavā un Valmierā gripas intensitāte palika nemainīga. Gulbenē gripas gadījumi ambulatorajās ārstniecības iestādēs kopš gripas monitoringa sākuma netika reģistrēti.

Slimnīcās palielinājies arī hospitalizēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītās pneimonijas gadījumos. Ar gripu hospitalizēti 194 pacienti, kas ir par 17,6% vairāk nekā nedēļu iepriekš, bet ar gripas izraisītu pneimoniju slimnīcās nogādāti 59 pacienti, kas ir par 96,7% vairāk.

Pavisam kopš gripas monitoringa sākuma ziņots par 1014 stacionētiem pacientiem, no tiem 819 slimnīcās nonākuši ar diagnozi gripa un 195 - ar gripas izraisītu pneimoniju. Vislielākais skaits jeb 49,5% stacionēto pacientu bija 15 līdz 64 gadus veci.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā gripas pozitīvo paraugu īpatsvars, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, palielinājies līdz 39,7%. Kopš sezonas sākuma pavisam noteikti 882 gripas vīrusi, tostarp 57,1% noteikti B tipa, bet 42,9% - A tipa gripas vīrusi. No B tipa gripas vīrusiem dominē "Yamagata", bet no A tipa gripas vīrusiem biežāk noteikts "H1N1pdm09".

Speciālisti uzsver, ka vakcinācija pret gripu ir ieteicama ikvienam, tomēr epidemiologi īpaši aicina vakcinēties tos cilvēkus, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks.

Kā norāda SPKC, visvairāk vakcinēties nepieciešams cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām, kuri plāno operācijas vai ārstēšanos stacionāros, kuri vecāki par 65 gadiem, jo šajā vecumā imūnā sistēma vairs nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu un nereti saasinās arī hroniskās slimības, kas kopā ar gripas vīrusu var radīt dzīvībai bīstamas komplikācijas.

Tāpat riska grupu vidū ir bērni no sešu līdz 24 mēnešu vecumam, jo viņiem vēl nav izveidojusies imunitāte pret nevienu no gripas vīrusiem, grūtnieces un sievietes, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā, kā arī mediķi un sociālie darbinieki, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

Vienlaikus SPKC iesaka vakcinēties cilvēkiem, kuriem ģimenēs ir mazi bērni, veci cilvēki vai cilvēki ar hroniskām saslimšanām.

Kā ziņots, Daugavpilī gripas pacientu skaitam sasniedzot epidēmijas slieksni, no 30.janvāra valstī izsludināts gripas epidēmijas sākums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)