Banner 980x90

Saistībā ar aizdomām par pretlatvisku propagandu Kuldīgas pašvaldība nesniegs atbalstu Krievijas seriāla uzņemšanā

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Kuldīgas novada pašvaldība nesniegs atbalstu kāda Krievijas seriāla filmēšanai Kuldīgā un Kuldīgas apkārtnē, jo Drošības policija (DP) brīdinājusi pašvaldību par iespējamu Latviju un latviešus nomelnojošu propagandu filmas saturā, aģentūrai LETA apstiprināja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ("Kuldīgas novadam").

 

Šovasar, no 4.augusta līdz 30.augustam, Kuldīgā un Kuldīgas apkaimē plānots uzņemt epizodes Krievijas televīzijas seriālam, kura nosaukums nomainīts no sākotnēji iecerētā "Nāvīgs numurs" uz "Parāde Alle". Kā ziņoja filmēšanas grupas pārstāvji, seriāla darbība norisināsies 1941.gada vasarā kādā mazpilsētā, kurā apmeties cirks no Krievijas. Sākas karš, bet cirka mākslinieki ir spiesti turpināt uzstāties. Filmas scenārijs pievērsis DP uzmanību.

"Iepazīstoties ar minētās filmas scenāriju, ir jāsecina, ka filmā atainotie notikumi var tikt izmantoti un, visticamāk, arī tiks izmantoti, lai pastiprinātu Krievijas izplatītos negatīvos vēstījumus par Latviju - latviešu simpātijām pret fašismu un latviešu vispārēju, aktīvu dalību genocīdā pret ebrejiem," teikts DP vēstulē Kuldīgas pašvaldības vadītājai. Filmas scenārijā iekļautas ainas, kurā attēlota latviešu izrēķināšanās ar ebrejiem. Kā brīdina DP, šī seriālā attēlotā darbība, "visticamāk, tiks izmantota, lai vispārinātu priekšstatus par latviešu rīcību, mainoties okupācijas varām, un mērķtiecīgi veidotu negatīvu latviešu un Latvijas tēlu".

DP arī norāda, ka "šādas filmas uzņemšana neveicina patiesu vēstures notikumu atspoguļojumu, bet rada un izplata Krievijas politikai izdevīgas atsauces uz vēsturiskiem notikumiem un vispārinājumus par Latvijas iedzīvotāju savstarpējām attiecībām un to rīcību Otrā pasaules kara laikā."

Pašvaldība šo DP vēstuli ir ņēmusi vērā un, ciktāl tas ir pašvaldības kompetencē, nesadarbosies ar seriāla veidotājiem. Tiks ņemtas vērā arī iedzīvotāju un pilsētas viesu intereses, bet ierobežot seriāla filmēšanu pašvaldība var tiktāl, cik to atļauj likumdošana, piebilda pašvaldības vadītāja.

"Pašvaldībai nav tādu instrumentu, lai aizliegtu filmēt publiskajā telpā," atzina Bērziņa. Tomēr pašvaldība seriāla veidotājiem, piemēram, neatļaus filmēt Kuldīgas novada muzejā. Aizvadītās nedēļas nogalē filmēšana jau notikusi Ēdoles pilī, taču tā ir privāta teritorija, kur pašvaldībai nav tiesību noteikt ierobežojumus filmēšanai. Jautājumā par ielu slēgšanu filmēšanas vajadzībām, visticamāk, tikšot meklēti kompromisi. Piemēram, pašvaldība var neatļaut ielu slēgšanu filmēšanas vajadzībām pusmaratona laikā vai neļaut slēgt ķieģeļu tiltu kā tūristu iecienītu objektu, tomēr bez iemesla pilnībā neatļaut slēgt ielas filmēšanai arī nevarot.

"Mēs varam izdarīt tik, cik varam. Seriāla veidotājiem ir legāli izsniegtas Latvijas vīzas. To, vai tā ir propagandas filma, mēs pašvaldības līmenī nevaram izvērtēt - tas ir jādara citām iestādēm," atzina Bērziņa.

Kā 6.augustā vēstīja "TV3 Ziņas", seriāla filmēšanu pēc Krievijas Pirmā kanāla pasūtījuma Latvijā veic SIA "Westline Production". Reģistrēta vien pirms trim mēnešiem, kompānija pieder diviem Krievijas pilsoņiem - Oļegam Gazem un Aleksandram Robakam.

Scenārija autors un režisors Oļegs Gaze, liekot roku uz sirds, sarunā ar "TV3 Ziņām" vairākas reizes atkārtoja, ka šī nebūšot kārtējā Krievijas propaganda: "Bija pirmais scenārija variants, kurā es, slikti orientējoties Latvijas vēstures un politikas reālijās, biju iekļāvis epizodes, kas bija sāpīgas un nepatīkamas latviešiem. Es pieaicināju latviešu vēsturnieku un scenāriju izlaboju. Nekas, ne par milimetru, te netiks darīts tā, lai tiktu aizskarti latvieši vai Latvijas valsts. Vēl jo vairāk, šo seriālu pasūta Krievijas Pirmais kanāls. Man kategoriski pateica, ka viņiem nevajag nacionālu gabalu vienā vai otrā virzienā."

Kā ziņots, no 4.augusta līdz 30.augustam kompānija "Westline Production" sadarbībā ar Krievijas kompāniju "Mart" Kuldīgā un Ēdolē plāno uzņemt Krievijas televīzijas seriāla epizodes. Iepriekš tika ziņots, ka filmēšanas laikā atsevišķās vietās Kuldīgā būs noteikti satiksmes ierobežojumi. Dažu filmas epizožu filmēšanai pilsētas ielās un uz vecā tilta pāri Ventai bija plānots ierobežot vai slēgt gājēju un autotransporta kustību, izslēgt ielu apgaismojumu un izmantot dūmu efektus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)