Banner 980x90

Reformas rezultātā par lielāko novadu Kurzemē kļūs Liepājas novads

LETA, 10.apr., LETA. Pēc administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas 2021.gadā par lielāko novadu Kurzemē pēc iedzīvotāju skaita un teritorijas platības kļūs Liepājas novads, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā karte.

Liepājas novadā apvienotu Pāvilostas, Aizputes, Durbes, Grobiņas, Priekules, Vaiņodes, Rucavas, Nīcas novadu un Liepājas pilsētu, kas būtu arī plānotais administratīvais centrs.

Liepājas novadā dzīvotu 113 643 cilvēki, savukārt novada teritorijas platība būs 3656,93 kvadrātkilometri.

Ventspils pilsēta un Ventspils novads pēc reformas kļūs par otru lielāko Kurzemes novadu, kura iedzīvotāju skaits ir 50 459 cilvēki.

Talsu pašvaldībai pievienotu Dundagas, Rojas un Mērsraga novadus ar kopējo iedzīvotāju skaitu 40 279 cilvēki.

Saldus novadam atkal pievienotos Brocēnu novads, kuru kopējais iedzīvotāju skaits ir 31 014 cilvēki.

Savukārt Kuldīgas novadam pievienosies Alsungas un Skrundas novadi, līdz ar to novadā dzīvotu 30 730 cilvēki.

Iedzīvotāju skaits noteikts atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem 2018.gada sākumā.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātajā kartē iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus apvienot ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un tamlīdzīgi.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) teica, ka piedāvātajā pašvaldību kartē absolūtā vairākumā gadījumu iedzīvotājam līdz centram, kur saņemt pakalpojumus, ir jāpavada 20 līdz 30 minūtes. Eksperti uzskatot, ka pieņemams laiks ir līdz 50 minūtēm.

https://infogram.com/regionala-reforma-1hnp2705zxdn6gq?live

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)