Banner 980x90

"Eko osta" likvidē vērienīgu vides piesārņojumu ar skābeņskābi

Reaģējot uz aplikācijas "Vides SOS" saņemto ziņojumu, atkritumu pārstrādes uzņēmums "Eko osta" ir savācis četras tonnas skābeņskābes, pārstrādājot to slāpekļa mēslojumā. 

Lauksaimniecības un ražošanas ķimikālijas ir pieskaitāmas pie bīstamiem atkritumiem, taču nereti tās netiek nodotas savākšanai, bet gan ieraktas zemē, dedzinātas vai izmestas dabā. Tas nodara būtisku kaitējumu videi un potenciālu risku arī cilvēka veselībai, jo nonākot augsnē, šie atkritumi piesārņo gruntsūdeni. "Eko Ostas" pārstāve Una Vaičulēna aicina cilvēkus būt atbildīgiem un ziņot par šāda veida atkritumiem kā savā saimniecībā, tā arī pamanot tos izmestus neatļautā vietā.

Pateicoties "Vides SOS" aplikācijai, uzņēmums saņēmis vairākus ziņojumus par bīstamajiem atkritumiem Lielās Talkas laikā, starp kuriem bija arī vecā šķūnī pamesti skābeņskābes maisi. Reaģējot uz šo signālu, "Eko Ostas" bīstamo atkritumu furgons ieradās Skrundas novada Rudbāržu pagastā, kur tika fiksēta nepatīkama aina – četras tonnas bīstamo atkritumu. "Pa cauro jumtu uz maisiem bija nokļuvis ūdens un tie bija daļēji sadalījušies. Kā liecina uz maisiem atrodamā informācija, tajos esošā skābeņskābe ražota pirms aptuveni 40 gadiem. Ja tā nokļūtu augsnē, sekas būtu būtiskas un grūti prognozējamas," situāciju raksturo U.Vaičulēna.

Izmantojot īpašu tehnoloģiju, "Eko osta" ir veikusi šo atkritumu pārstrādi. Ķīmiskās reakcijas rezultātā skābeņskābe pārveidota par slāpekļa mēslojumu un tiks izmantota naftu saturošās grunts attīrīšanai ar mikrobioloģisko metodi. "Tādējādi šis bīstamais atkritums nevis piesārņo dabu, bet palīdz to attīrīt," uzsver Eko Ostas pārstāve. Uzņēmums "Eko osta" savāc, transportē un pārstrādā arī dažāda veida rūpnieciskos, autoservisu un eļļas maiņas punktu atkritumus, kā arī nolietotas riepas. Una Vaičulēna uzsver, ka, piemēram, riepas dabiskos apstākļos sadalās vairāk nekā 100 gadu laikā. Turpretī, tās pārstrādājot, var iegūst šķidro kurināmo un citus naftas blakusproduktus.

Bīstamo atkritumu izvešanu var pieteikt zvanot pa tālruni: 67393860 (darba laikā).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)