Banner 980x90

Pārmērīga elektrošoka lietošanā apsūdzētais Kuldīgas pašvaldības policijas priekšnieks pieļauj vēršanos Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Ventspils, 16.marts, LETA. Kuldīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Rinalds Gūtpelcs Augstākajā tiesā (AT) pārsūdzēs Kurzemes apgabaltiesas spriedumu, ar kuru viņš atzīts par vainīgu pārmērīga elektrošoka lietošanā pret kādu vīrieti, kā arī apsver iespēju vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, uzskatot, ka ir pārkāptas viņa tiesības uz aizstāvību, šodien Kuldīgā sasauktajā preses konferencē informēja Gūtpelcs.

Pašvaldības policijas priekšnieks lietu dēvē par safabricētu.

Gūtpelcs un viņa advokāts lietas iztiesāšanas laikā tiesai esot pieteikuši vairākus lūgumus, gan aicinot vērtēt un novērst, viņuprāt, būtiskas pretrunas liecinieku liecībās pirmstiesas izmeklēšanā un tiesas izmeklēšanas laikā, gan minot argumentus, kādēļ apsūdzētā skatījumā ir apšaubāma lietā veiktā ekspertīze.

Gūtpelca un viņa advokāta skatījumā ir būtiski pārkāptas viņa tiesības uz aizstāvību, ņemot vērā, ka šie lūgumi esot bijuši pamatoti ar visiem nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, bet tiesa nav paskaidrojusi, kāpēc tiek noraidīti. "Šie argumenti bija septiņi, sākot ar ekspertīzēm un beidzot ar nepilnībām liecinieku liecībās, un netika arī pamatots, kāpēc argumenti netika ņemti vērā," sacīja Gūtpelcs.

Kasācijas sūdzību par Kurzemes apgabaltiesas spriedumu var iesniegt līdz 19.martam. Kurzemes apgabaltiesā aģentūra LETA noskaidroja, ka pašlaik kasācijas sūdzība vēl nav saņemta.

Jau ziņots, ka Kurzemes apgabaltiesa, apelācijas instancē skatot dienesta pilnvaru pārsniegšanā apsūdzētā Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieka krimināllietu, atstājusi negrozītu Liepājas tiesas (tagadējās Kurzemes rajona tiesas) notiesājošo spriedumu, aģentūru LETA informēja apgabaltiesas pārstāve Baiba Andersone.

Liepājas tiesa pērn 18.septembrī atzina Gūtpelcu par vainīgu pēc Krimināllikuma 317.panta 2.daļas par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tas saistīts ar vardarbību vai ar vardarbības piedraudējumu. Tiesas spriedums paredz sodīt pašvaldības policijas priekšnieku ar 200 stundām piespiedu sabiedriskā darba, kā arī atņemt tiesības uz diviem gadiem ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās, kas saistīti ar lēmumu pieņemšanu, uzraudzības, kontroles, izmeklēšanas un sodīšanas funkciju realizēšanu. Liepājas tiesas spriedumu Gūtpelcs pārsūdzēja, jo savu vainu neatzīst un šo kriminālprocesu dēvē par safabricētu.

Kā savā paskaidrojumā Kuldīgas novada pašvaldībai norādījis pašvaldības policijas priekšnieks, 2012.gada beigās, pildot darba pienākumus, viņš pie Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas aizturējis iereibušu vīrieti, kurš mazgadīgu personu priekšā veicis netiklas darbības, atkailinot dzimumorgānus. Kriminālprocesā par minētajām darbībām Gūtpelcs bijis liecinieks. Pamatojoties uz vīrieša advokātes iesniegumu, pret Gūtpelcu tika ierosināta krimināllieta par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Apsūdzībā apgalvots, ka pašvaldības policijas priekšnieks esot pielietojis elektrošoku pret minēto vīrieti pašvaldības policijas telpās, kur, kā uzsver pašvaldība, notiek nepārtraukta videonovērošana un kur vīrietis esot ieradies skaidroties dienu pirms tiesas sēdes. Kuldīgas novada pašvaldība, atsaucoties uz lietas materiāliem, norāda, ka dienā, kad saskaņā ar apsūdzību Gūtpelcs pret viņu it kā pielietojis elektrošoku, vīrietim konstatēts alkhola reibums - 2,91 promile.

Pagājušā gada oktobrī Kuldīgas novada domes sēdē deputātu vairākums noraidīja opozīcijas deputāta Ērika Pucena (KPV LV) ierosinājumu atstādināt Gūtpelcu no ieņemamā amata uz laiku, kamēr spēkā stāsies tiesas nolēmums par Gūtpelca saukšanu pie kriminālatbildības par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Pašvaldība toreiz norādija, ka spriedums ir pārsūdzēts un nav stājies likumīgā spēkā, kā arī atgādināja, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.panta pirmo daļu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Tādējādi domei nebija pamata lemt par Gūtpelca atstādināšanu no ieņemamā amata. Kā domes sēdē skaidroja pašvaldības juriste Vineta Petrika, ne pirmstiesas izmeklēšanas, ne lietas iztiesāšanas laikā no procesa virzītāja vai tiesas nav saņemts lēmums par noteikta veida nodarbošanās aizliegumu vai aizliegumu Gūpelcam ieņemt noteiktu amatu, tātad arī tiesībsargājošās institūcijas nav uzskatījušas, ka viņš nedrīkstētu turpināt darbu līdzšinējā amatā.

Gūtpelcs Kuldīgas novada Pašvaldības policijas priekšnieka amatā stājās 2010.gada augustā. Savulaik viņš strādāja Valsts policijā, pildot Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektora pienākumus

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)