Banner 980x90

Par 5,24 miljoniem eiro atjaunos arhitektūras un vēstures pieminekļus Kurzemē

Ventspils, 19.febr., LETA. Īstenojot projektu "Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti", Kurzemē par 5,24 miljoniem eiro atjaunos vairākus vēstures un arhitektūras pieminekļus, aģentūru LETA informēja Kuldīgas novada pašvaldībā.

Projekts paredz, ka Kurzemes kartē tiks izcelti tūrisma maršruta "Jēkaba ceļš" radošie "magnēti" - Pedvāle, Sabile, Kuldīga un Alsunga.

Kuldīgā, Kalpaka ielā, kur kādreiz darbojusies adatu fabrika, tiks izveidots mākslas un radošais klasteris, atjaunojot ēku, kuras bojāeja nodarītu neatgriezenisku zaudējumu Kuldīgas un valsts kultūras mantojumam, skaidroja pašvaldībā. Iecerēts, ka Kuldīgas mākslas un radošais klasteris būs reģionālas un nacionālas nozīmes izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs, kura piedāvātajos pakalpojumos sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju ietilps inovatīvs augstākās izglītības piedāvājums un virkne pieaugušo izglītības pakalpojumu.

Sabilē, valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa "Sabiles sinagoga" ēkā, plānots izveidot mūsdienu mākslas un kultūras tūrisma centru. Paredzēts arī atjaunot Sabiles Pilsētas laukumu.

Starptautiskā mākslinieku rezidence "Pedvāle" šajā projektā iecerējusi atjaunot Firksu-Pedvāles muižas apbūves kungu māju, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un atrodas īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskā teritorijā "Abavas ieleja".

Alsungas novadā veiks glābšanas darbus un izveidos restaurācijas tūrisma pakalpojumus Alsungas pilī, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un atrodas UNESCO Pasaules nozīmes kultūras mantojuma sarakstā iekļautajā suitu kultūrtelpā.

Projekta īstenošanai kopumā nepieciešami 5 242 772 eiro, tai skaitā projektam piešķirts Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalsts 2 957 849 eiro apmērā. Projektu plānots īstenot līdz 2020.gada beigām.

20.februārī plkst.13 Latvijas Mākslas akadēmijas Lielajā aulā Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ("Kuldīgas novadam") un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktore Anita Krūmiņa parakstīs vienošanos par projekta "Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti" īstenošanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)