Banner 980x90

No nākamā gada septembra valsts iestādēm būs jāievēro vienota pieeja informācijas izvietošanai internetā

Rīga, 25.sept., LETA. No 2019.gada 23.septembra valsts iestādēm būs jāievēro vienota pieeja internetā izvietojot informāciju, paredz otrdien valdības pieņemtie noteikumi.

Kā norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), noteikumi nosaka vispārīgās prasības informācijas ievietošanai internetā, lai nodrošinātu informācijas pieejamību, lietotājorientētu pieeju un Latvijas Atvērto datu portāla efektīvu darbību.

Noteikumi attiecas uz tiešās pārvaldes iestādēm un pašvaldībām, kā arī iestādēm, kas atrodas tiešās pārvaldes iestāžu un pašvaldību padotībā. Noteikumi nodrošina Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas "par publiskā sektora struktūru tīmekļvietņu un mobilo lietotņu piekļūstamību" prasību ieviešanu un paredzēts, ka tie ļaus valsts pārvaldes informācijai kļūt tuvākai un saprotamākai dažādām iedzīvotāju grupām, tostarp, personām ar invaliditāti.

"Iestādes būs atbildīgas, lai nodrošinātu lietotājam saprotamu, viegli lietojamu un pieejamu informāciju atbilstoši sabiedrības vairākuma izmantoto tehnoloģisko rīku sniegtajām iespējām. Līdz ar to tīmekļvietnes būs lietotājiem draudzīgas, piemērotas mūsdienu lietotāju vajadzībām un paradumiem, piemēram, elektroniski rediģējamas veidlapas, mašīnlasāms formāts, mašīntulka izmantošana, mobilais atbalsts un tamlīdzīgi," norāda VARAM pārstāve Vita Krieviņa.

Tāpat noteikumi nosaka vienotus domēna vārdu un elektroniskā pasta adrešu veidošanas principus, tīmekļvietnes un mobilo lietotņu satura veidošanas principus, kā arī definē tehnoloģiskās prasības un izstrādes nosacījumus.

Plānots, ka atvērto datu publicēšana Atvērto datu portālā nodrošinās iestāžu datu vieglu pieejamību vienuviet, veicinās valsts pārvaldes informācijas atkārtotu izmantošanu un sniegs iespēju radīt jaunus produktus un pakalpojumus privātajā sektorā.

Jaunās prasības tiks ieviestas pakāpeniski, sākot no 2019.gada 23.septembra līdz 2021.gada 23.jūnijam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)