Banner 980x90

Martā Latvijā patēriņa cenas pieaug par 0,9%; gada inflācija sasniedz 3,4%

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Latvijā šogad martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas pieauga par 0,9%, bet gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar 2016.gada martu - inflācija sasniegusi 3,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, martā audzis par 1%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2017.gada martā, salīdzinot ar februāri, precēm cenas pieaugušas par 1%, bet pakalpojumiem - par 0,6%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada martu precēm cenas augušas par 3,5%, bet pakalpojumiem - par 3%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām martā salīdzinājumā ar februāri bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,4%. Lielākā ietekme uz cenu kritumu pārtikas grupā bija žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, svaigiem dārzeņiem, cūkgaļai, cukuram, makaronu izstrādājumiem un sviestam. Savukārt cenas palielinājās mājputnu gaļai, konditorejas izstrādājumiem un kafijai.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 1,1%. Stājoties spēkā jaunām akcīzes nodokļa likmēm cenu kāpums bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 0,8%. Akciju ietekmē lētāks bija vīns.

Martam raksturīgo cenu kāpumu apģērbu un apavu grupā ietekmēja jaunās sezonas preču nonākšana tirdzniecībā. Apģērbiem cenas palielinājās par 11,9%, bet apaviem - par 12,8%.

Vidējais cenu līmenis atpūtas un kultūras grupā mēneša laikā palielinājās par 1,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Vidējais cenu līmenis palielinājās daiļliteratūras grāmatām.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, pasažieru aviopārvadājumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.

Savukārt 2017.gada martā, salīdzinot ar 2016.gada martu, lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, sakaru grupai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 5,4%. Cenas pieauga piena produktiem, svaigiem dārzeņiem, sieram un biezpienam, pienam, konditorejas izstrādājumiem, sviestam, svaigiem augļiem, cukuram, svaigām vai atdzesētām zivīm, šokolādei, gaļas izstrādājumiem, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai un jogurtam.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,2%, ko ietekmēja cenu kāpums tabakas izstrādājumiem par 6,7%. Savukārt alkoholiskajiem dzērieniem cenas samazinājās par 0,3%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 2,1%. Dārgāki bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, siltumenerģija, atkritumu savākšana, kanalizācijas pakalpojumi un ūdensapgāde, savukārt lētāka bija dabasgāze un mājokļa īres maksa.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 6,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 18,2%, kā arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt cenas samazinājās pārvadājumu pakalpojumiem.

Vidējais cenu līmenis sakaru grupā gada laikā palielinājās par 6,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem. Savukārt lētāki bija interneta piekļuves pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai un farmaceitiskajiem produktiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)