Banner 980x90

LPS nav pārliecināta, ka ģimenes izvēlēsies skolu pētījumā ieteiktās vidusskolas

Aizkraukle, 24.nov., LETA. Optimizējot skolu tīklu, jāņem vērā arī vecāku un pašu skolēnu izvēle, jo ne vienmēr viņu viedoklis par vēlamo izglītības iestādi sakrīt ar pētnieku piedāvājumu, šodien, piedaloties Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rīkotājā Novadu dienā Aizkrauklē, aicināja LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis.

Analizējot pētījumu "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā", Pūķis secinājis, ka tajā apskatītie jautājumi ir ļoti nopietni un diskusijas vērti, taču vienlaikus atzina, ka optimizējot cilvēki bieži kļūdās, neņemot vērā dažādus faktorus.

Viņaprāt, optimizāciju var paveikt arī decentralizēti, katrai pašvaldībai izvērtējot situāciju, domājot par izglītības programmu specializāciju.

"Arī skolēnu intereses jāņem vēra. Varbūt mēs tā nedomājam, bet arī viņi zina, ko grib. Tāpat jāparedz kompensācijas mehānisms skolotājiem. Mēs zinām, ka ļoti daudzi skolotāji var zaudēt darbu, un te jārunā ne tikai par pabalstu izmaksu, bet par savlaicīgu un godīgu informēšanu, palīdzību atrast darbu," klāstīja Pūķis.

Viņaprāt, centralizēti veikta skolu tīkla optimizācija vēl vairāk veicinās reģionu depopulāciju, jo skolēnu vecāki ne vienmēr izvēlēsies tās skolas, kas pētījumā ieteiktas kā attīstāmās.

"Skolu izvēlas bērns un vecāki, nevis pašvaldība. Uzzīmējot uz kartes teorētisko skolu, nevar panākt, ka vecāki izvēlas tieši to," komentēja LPS pārstāvis.

Jau vēstīts, ka šodien Aizkraukles pilsētas kultūras namā notiek LPS organizētā Novadu diena, kura veltīta izglītības jomai.

Pasākuma laikā notiek diskusijas, kāpēc mācību sasniegumi dažādās Latvijas skolās ir tik atšķirīgi, par optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi Latvijā, par izglītības sistēmas decentralizētas organizācijas iespējām, kā arī tiks prezentēti Latvijas autoceļu tīkla inventarizācijas rezultāti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)