Banner 980x90

Latvijā nedēļas laikā reģistrēti vēl 16 salmonelozes gadījumi

Rīga, 15.febr., LETA. Līdz 14.februārim Latvijā reģistrēti 103 salmonelozes gadījumi, kurus izraisījuši "Salmonella Typhimurium" vai B grupas salmonella, kas ir par 16 gadījumiem vairāk nekā pirms nedēļas, liecina Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apkopotie dati.

Rīgā un Rīgas reģionā reģistrēti 102 gadījumi, bet viens gadījums bijis Kurzemes reģionā.

No 102 salmonelozes gadījumiem, kas reģistrēti Rīgā un Rīgas reģionā, 98 gadījumi konstatēti bērniem. Veicot saslimušo bērnu vecāku aptauju, noskaidrots, ka slimības simptomu parādīšanās laiks ir 10.janvāris un vēlāk," norāda SPKC.

Salmonelozes uzliesmojuma epidemioloģiskās izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka no 98 bērniem trīs bērni neapmeklēja bērnu iestādes, pārējie 95 inficētie bērni apmeklēja izglītības iestādes, tostarp 79 bērni apmeklēja 14 iestādes, kuras vieno kopīgs ēdināšanas tīkls - "Kindercatering". Salmonelozes gadījumi, kas tika reģistrēti citās bērnu iestādēs, epidemioloģiski nav saistīti ar ēdināšanu tajās, jo šie gadījumi ir sporādiski.

SPKC epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā izmeklējis 347 kontaktpersonas, tostarp 255 bērnus. Salmonelozes uzliesmojuma epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Pērn pēdējā ceturksnī Latvijā tika reģistrēti tikai astoņi "Salmonella Typhimurium" izraisītie salmonelozes gadījumi.

Kā ziņots, pārtikas piegādātājs SIA "Kindercatering", iespējams, atkārtoti izraisījis salmonelozes uzliesmojumu vairākās Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Kā aģentūrai LETA iepriekš sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, pārtikas piegādātājs "Kindercatering" savā darbībā ir pieļāvis higiēnas prasību pārkāpumus, par ko uzņēmumam tiks piemērots sods.

Šis uzņēmums salmonelozes uzliesmojumā tika vainots jau 2016.gada septembrī un šī gada janvārī prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu uzņēmumam.

Toreiz uzņēmuma sniegto ēdināšanas pakalpojumu rezultātā ar baktēriju "Salmonella enteriditis" tika inficēti 94 bērni un trīs pieaugušie 13 izglītības iestādēs, tādējādi tika izraisīta epidēmija.

SIA "Kindercatering" reģistrēts 2012.gada oktobrī. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Ēriks Frīdenbergs-Kalniņš, bet prokūrists Rihards Frīdenbergs-Kalniņš. Uzņēmuma apgrozījums 2016.gadā bija 506 240 eiro, bet zaudējumi - 26 463 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)