Banner 980x90

Latvijā multirezistentās tuberkulozes gadījumus izdodas izārstēt teju par 25% vairāk nekā vidēji pasaulē

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Latvijā, pateicoties jauniem medikamentiem bedahilīnam un delamanīdam, multirezistentu tuberkulozi izdodas izārstēt pat 74% gadījumu, kamēr pasaulē šis rādītājs ir vien aptuveni 50%, otrdien, 24.maijā, preses konferencē par jaunākajiem izaicinājumiem tuberkulozes ārstēšanā Latvijā un Baltijas valstīs sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule.

Latvijai arī ir izdevies teju sasniegt Pasaules Veselības organizācijas (PVO) noteiktos kritērijus, kas paredz veiksmīgu multirezistentās tuberkulozes ārstēšanu 75% gadījumu.

Viņa stāstīja, ka Latvijā kopumā saslimstība ar tuberkulozi ir kritusies. Ja 1998.gadā Latvijā tika reģistrēti 1820 tuberkulozes gadījumi, tad 2015.gadā - vien 621. Viņa gan aģentūrai LETA atzina, ka kopumā uz Eiropas Savienības fona Latvija tuberkulozes izplatības ziņā ir trešajā sliktākajā situācijā. Viņa arī piebilda, ka kopumā gan visām bijušajām Padomju Savienības republikām šajā jomā veicas sliktāk nekā citām Eiropas valstīm. Savukārt pērn tika reģistrēti 56 multirezistentās tuberkulozes gadījumi.

Cīrule arī vērsa uzmanību, ka, ieviešot jaunus tuberkulozes medikamentus, tas jādara atbilstoši PVO vadlīnijām. Tāpat jārūpējas, lai mikroorganismiem pret šiem medikamentiem nerastos rezistence.

Viena pacienta ārstēšanas kurss ar jaunajiem medikamentiem sešu mēnešu periodā izmaksā 10 000 eiro, norādīja Cīrule. Tomēr, kā piebilda Hārvardas medicīnas skolas lektore un PVO konsultante Dženifera Furina, tuberkulozes neārstēšana valstīm var izmaksāt daudz dārgāk. Viņa minēja piemēru, kad ASV vienuviet saslima aptuveni 80 cilvēku un tas valstij izmaksājis ap miljardu ASV dolāru.

Jau ziņots, ka turpmāk cīņai ar rezistentajām jeb pret esošajiem medikamentiem nejutīgajām tuberkulozes mikobaktērijām Latvijā būs pieejami divi jauni medikamenti, aģentūru LETA informēja "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības" pārstāve Māra Kondrāte.

Turpmāk Latvijā tuberkulozes pacientiem būs pieejami tādi antibakteriālie līdzekļi tuberkulozes ārstēšanai kā bedahilīns un delamanīds. Jaunie, inovatīvie medikamenti varētu ievērojami saīsināt pacientu ārstēšanās laiku un mazināt nepieciešamību pacientus hospitalizēt, līdz ar to atvieglojot pacientiem ārstēšanās procesu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)