Banner 980x90

Kurzemē biežāk nekā citos novados remontu veic pašu spēkiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Katrs ceturtais aptaujātais kurzemnieks savu mājokli nav remontējis vairāk nekā piecus gadus, liecina pēc DNB bankas, kas ir viena no vadošajām hipotekārajā kreditēšanā aktīvajām bankām, pasūtījuma veiktās aptaujas dati.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja DNB bankas sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Teika Lapsa, biežāk nekā citos Latvijas novados Kurzemes iedzīvotāji remontu veikuši pašu spēkiem, turklāt katrs trešais remonta veikšanā iekļaujas mēneša laikā.

Gandrīz katrs ceturtais (27,3%) aptaujātais kurzemnieks patlaban veic mājokļa remontu. 15% aptaujāto šogad jau ir paguvuši tikt pie jaunām, izremontētām telpām. Salīdzinoši maza starpība ir starp respondentiem, kuri mājokļa remontu veikuši pēdējo divu gadu laikā vai pirms trīs līdz pieciem gadiem (attiecīgi 13,6% un 16,7%). Zemgalē ir ļoti līdzīga situācija. Latgalē biežāk nekā citos reģionos iedzīvotāji remontu veikuši šogad un senāk nekā pirms pieciem gadiem. Savukārt Vidzemē biežāk nekā citos reģionos iedzīvotāji veikuši remontu pirms viena līdz diviem gadiem.

Kurzemnieki remonta veikšanā visvairāk uzticējušies paši saviem spēkiem. To atzina 66,7% respondentu. Katrs ceturtais Kurzemes iedzīvotājs izmantojis arī draugu vai radu palīdzību. Turpretī aroda meistari piesaistīti brīžos, kad bijusi nepieciešama amatnieka (14,6%), elektriķa (14,6%), santehniķa (10%) vai cita speciālista palīdzība. Interjera dizainera palīdzību izmantojuši vien 2,1% Kurzemes respondentu, kamēr Zemgalē un Vidzemē šādu iespēju nav izmantojis neviens aptaujas dalībnieks.

Visbiežāk kurzemnieki remontējuši virtuves (43,8%), bet vienlīdz bieži – teju katrs trešais kurzemnieks - remontu veicis viesistabā (33,3%), vannasistabā (29,2%) un guļamistabā (31,3%). Katrs piektais respondents remontu veicis visās istabās. Zemgalē vispopulārākā bijusi remonta veikšana guļamistabā (42,2%), bet citviet Latvijā tāpat kā Kurzemē, visbiežāk remontēta virtuve.

Īpaši bieži (66,7%) kurzemnieki veikuši grīdas seguma nomaiņu vai atjaunošanu. Līdz ar remonta veikšanu, kurzemnieki iegādājušies arī jaunas mēbeles (41,7%). Bieži mainīta arī santehnika (37,5%) un virtuves iekārta (31,3%), veikta logu nomaiņa (29%), bet katrs ceturtais respondents iegādājies jaunu sadzīves tehniku. Arī citos reģionos vispopulārākais remonta laikā veiktais darbs ir grīdas seguma nomaiņa vai atjaunošana. Kurzemē biežāk nekā citos reģionos respondenti veikuši kosmētisko remontu (14,6%). Vidzemē biežāk nekā citviet īstenota sienu uzlabošana – apdare, siltināšana, tapešu maiņa utt. (25,6%). Savukārt Latgalē salīdzinājumā ar citiem reģioniem visbiežāk īstenotie darbi remonta laikā bijuši jaunu mēbeļu iegāde (53,8%), santehnikas nomaiņa (46,2%), logu nomaiņa vai atjaunošana (40,4%) un jaunas sadzīves tehnikas iegāde (36,5%).

Remontdarbi Kurzemē noritējuši gana raiti, jo gandrīz katram trešajam (31,3%) respondentam remontu izdevies īstenot mēneša laikā. 16,7% respondentu iekļāvušies vienā nedēļā, bet pārējiem tas aizņem no diviem mēnešiem (12,5%) līdz pat pusgadam (4%). Salīdzinot ar citiem reģioniem, patlaban Kurzemē visaktīvāk norit remontdarbi – šobrīd remontu īsteno katrs ceturtais kurzemnieks.

Katrs desmitais aptaujātais kurzemnieks pēdējo reizi veiktajā mājokļa remonta laikā ir iztērējis 3001 līdz 5000 eiro. Katram trešajam respondentam remonta izmaksas bijušas 1001 līdz 3000 eiro apmērā, bet teju puse aptaujāto (45,9%) iekļāvušies 1000 eiro robežās. Pamatīgāku remontu veikšanai tērētas arī daudz apjomīgākas summas – 5001 līdz 10 000 eiro apmērā (5,4%) un pat virs 10 001 un 20 0001 eiro (2,7% abos gadījumos).

"Lai arī lielākā daļa aptaujas dalībnieku visos reģionos norāda, ka mājokļa remonta izmaksas seguši no saviem personīgajiem līdzekļiem, katrs desmitais respondents Kurzemē atzīst, ka izmantojis bankas aizdevumu. Vēl vairāk bankas aizdevumu ir izmantojuši zemgalieši – gandrīz katrs piektais remonta veicējs, savukārt Vidzemē un Latgalē bankas aizdevumu izmantojušo respondentu skaits ir 5-6% robežās," aptaujas rezultātus atklāj DNB bankas Privātpersonu un MVU kreditēšanas vadītājs Kaspars Anckalniņš.

"Bankas aizdevums mājokļa remontam un labiekārtošanai dod iespēju ne tikai darbus veikt ātri un pēc vēlamā grafika, bet arī ietaupīt līdzekļus, iegādājoties nepieciešamos būvmateriālus vienlaicīgi un izmantojot apjoma atlaides. Lai plānotie mājokļa remontdarbi vai labiekārtošanas darbi būtu maksimāli izdevīgi un lai kopīgi ar bankas speciālistu būtu iespējams pieņemt vislabāko lēmumu par iespējamo aizdevuma veidu, pirms darbu uzsākšanas būtiski ir veikt izdevumu aprēķinu un sagatavot darbu tāmi," turpina Kaspars Anckalniņš.

Lai arī cik smalki iepriekš aprēķinātas remontam nepieciešamās izmaksas, bieži vien darba gaitā rodas jauni, iepriekš neparedzēti apstākļi. Atklājot savu pieredzi, lielākā daļa aptaujas dalībnieku norāda, ka sākotnēji plānotās izmaksas nav iekļāvušās reālajās remonta izmaksās. 16,7% atbildēja, ka remonta izmaksas ievērojami pārsniedza plānotās, savukārt 47,5% aptaujāto norādīja, ka izmaksas nedaudz, tomēr pārsniedza plānotās. 12,5% respondentu remonta gaitā izdevies precīzi iekļauties remontdarbiem atvēlētajā budžetā, bet katram desmitajam aptaujātajam Kurzemes iedzīvotājam pēc remonta paveikšanas bijis patīkams pārsteigums – izmaksas bijušas mazākas, nekā sākotnēji plānots. Visvairāk ar ievērojamu plānoto izmaksu pārsniegšanu saskārušies Zemgales iedzīvotāji – katrs ceturtais. Taču visvairāk plānotajās remonta izmaksās precīzi iekļāvušies vidzemnieki (15,4%).

Pēc DNB bankas pasūtījuma aptauju 2015.gada septembrī veica pētījumu kompānija "Berg Research". 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)