Banner 980x90

Kuldīgas pašvaldības policijas priekšnieks pārsūdz notiesājošo spriedumu lietā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu

Ventspils, 13.okt., LETA. Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieks Rinalds Gūtpelcs, kuru Liepājas tiesa atzinusi par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā, pārmērīgi lietojot elektrošoka ierīci pret kādu vīrieti, Kurzemes apagabltiesā iesniedzis apelācijas sūdzību par Liepājas tiesas spriedumu, aģentūru LETA informēja Liepājas tiesas pārstāve Velga Lūka.

Apelācijas sūdzību, kas iesniegta vakar, tiesa ir pieņēmusi.

Liepājas tiesa 18.septembrī atzina Gūtpelcu par vainīgu pēc Krimināllikuma 317.panta 2.daļas par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tas saistīts ar vardarbību vai ar vardarbības piedraudējumu. Tiesas spriedums paredz sodīt pašvaldības policijas priekšnieku ar 200 stundām piespiedu sabiedriskā darba, kā arī atņemt tiesības uz diviem gadiem ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās, kas saistīti ar lēmumu pieņemšanu, uzraudzības, kontroles, izmeklēšanas un sodīšanas funkciju realizēšanu.

Kuldīgas novada domes Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja aģentūrai LETA pauda, ka Gūtpelcs savu darbu devēju - novada pašvaldību - informējis par sprieduma pārsūdzēšanu. Šo jautājumu nolemts apspriest 26.oktobra domes sēdē.

Gūtpelcs jau iepriekš pašvaldības vadībai skaidrojis, ka uzskata kriminālprocesu par safabricētu. Kā savā paskaidrojumā Kuldīgas novada pašvaldībai norādījis pašvaldības policijas priekšnieks, 2012.gada beigās, pildot darba pienākumus, viņš pie Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas aizturējis ieriebušu vīrieti, kurš mazgadīgu personu priekšā veicis netiklas darbības, atkailinot dzimumorgānus. Kriminālprocesā par minētajām darbībām Gūtpelcs bijis liecinieks. Pamatojoties uz vīrieša advokātes iesniegumu, pret Gūtpelcu tika ierosināta krimināllieta par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Apsūdzībā apgalvots, ka pašvaldības policijas priekšnieks it kā esot pielietojis elektrošoku pret minēto vīrieti pašvaldības policijas telpās, kur, kā uzsver pašvaldība, notiek nepārtraukta videonovērošana, un kur vīrietis esot ieradies skaidroties dienu pirms tiesas sēdes.

Kuldīgas novada pašvaldība, atsaucoties uz lietas materiāliem, norāda, ka dienā, kad, pēc vīrieša teiktā, Gūtpelcs pret viņu pielietojis elektrošoku, vīrietim konstatēts alkhola reibums - 2,91 promile. Pašvaldība arī norāda, ka minēto vīrieti aizstāv advokāte Anita Kovaļenko, kura savulaik bijusi Kuldīgas pilsētas domes priekšsēdētāja un kura Kuldīgas novada pašvaldībai esot parādā vairāk nekā 20 000 eiro, bet tiesas noteikto parāda atmaksu neesot veikusi.

Gūtpelca lietas skatīšana Liepājas tiesā norisinājās gandrīz trīs gadus. Tās izskatīšanu kavējusi lietā par cietušo atzītās personas vairākkārtēja neierašanās uz tiesu – tiesā viņš ieradies vien tad, kad atvests konvoja pavadībā, norāda pašvaldība. Gūtpelcs, pēc paša teiktā, turpretī ieradies uz visām tiesas sēdēm un ne reizi lietas izskatīšanas laikā neesot izteicis lūgumu sēdi atlikt. Lietas izskatīšanu kavējusi arī tiesnešu maiņa, jo pirmais lietu skatījušais tiesnesis pēc vairāk nekā gadu ilguša tiesas procesa, kad līdz tiesas spriedumam palicis pavisam nedaudz, paaugstināts amatā par apgabaltiesas tiesnesi. Jaunā tiesnese Aija Āva lietas izskatīšanu sākusi no gala.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ("Kuldīgas novadam") pauda viedokli, ka tik ilgstoša lietas izskatīšana neatbilst labas pārvaldības principiem un liek uzdot jautājumus par tiesu sistēmu. Pašvaldība arī uzskata, ka lietas izskatīšanas laikā īstenota nopietna Gūtpelca nomelnošanas kampaņa - plašsaziņas līdzekļos vairākkārt esot parādījušies materiāli, kuros vēl pirms tiesas sprieduma norādīts uz to, ka Gūtpelcs ir vainīgs noziedzīga nodarījuma izdarīšanā.

"Strādājot par Kuldīgas novada Pašvaldības policijas priekšnieku, Gūtpelcs ir paveicis ievērojamu darbu sabiedriskās kārtības uzlabošanā novadā. Praktiski no nulles izveidota apjomīga videonovērošanas kameru sistēma ar vairāk nekā 60 kamerām, deviņiem monitoriem un diviem serveriem, kas ļauj pašvaldības policijai nodrošināt kontroli par notiekošo gan pilsētā, gan pagastos, tādējādi nodrošinot prevencijas darbu noziedzības apkarošanā un arī sniedzot atbalstu noziegumu izmeklēšanā. Pašvaldības policija regulāri izsniedz Valsts policijai videoierakstus, kas nepieciešami noziegumu izmeklēšanas procesā," teikts Kuldīgas novada pašvaldības paziņojumā masu medijiem.

Prokuratūrā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka Kuldīgas Pašvaldības policijas priekšnieks apsūdzēts par tīšām darbībām, kas pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas un kas saistītas ar vardarbības pielietošanu pret cietušo. Prokuratūra uzskatīja, ka priekšnieks pašvaldības policijas telpās bez likumīga pamata, pārsniedzot dienesta pilnvaras, pielietojis speclīdzekli - elektrošoka ierīci, nodarot cietušajam miesas bojājumus.

Gūtpelcs jau iepriekš apgalvoja, ka lieta pret viņu esot safabricēta. Arī Kuldīgas novada domes vadība, savu iespēju robežās iepazīstoties ar notikušā apstākļiem, iepriekš secināja, ka nav pamata apšaubīt Gūtpelca teikto, līdz ar to arī nav pamata pašvaldības policijas priekšnieku no amata atstādināt.

Gūtpelcs Kuldīgas novada Pašvaldības policijas priekšnieka amatā stājās 2010.gada augustā. Gūtpelcs savulaik strādāja Valsts policijā, pildot Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektora pienākumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)