Banner 980x90

Kuldīgas dome noraida ierosinājumu uz laiku atstādināt no amata pašvaldības policijas priekšnieku Gūtpelcu

Ventspils, 26.okt., LETA. Kuldīgas novada domes sēdē šodien deputātu vairākums noraidījis opozīcijas deputāta Ērika Pucena (KPV LV) ierosinājumu atstādināt no ieņemamā amata Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieku Rinaldu Gūtpelcu uz laiku, kamēr spēkā stāsies tiesas nolēmums par Gūtpelca saukšanu pie kriminālatbildības par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, aģentūru LETA informēja Kuldīgas domē.

Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieks, kuru Liepājas tiesa atzinusi par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā, pārmērīgi lietojot elektrošoka ierīci pret kādu vīrieti, Kurzemes apgabaltiesā iesniedzis apelācijas sūdzību par Liepājas tiesas spriedumu, ar kuru viņš atzīst par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā. Gūtpelcs apgalvo, ka krimināllieta ir safabricēta, kā arī noliedz elektrošoka lietošanu.

Tā kā Gūtpelcs Liepājas tiesas spriedumu ir pārsūdzējis, tas nav stājies likumīgā spēkā. Kuldīgas novada pašvaldība atgādina, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.panta pirmo daļu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Tādējādi pašlaik domei nav pamata lemt par Gūtpelca atstādināšanu no ieņemamā amata. Kā domes sēdē skaidroja pašvaldības juriste Vineta Petrika, ne pirmstiesas izmeklēšanas, ne lietas iztiesāšanas laikā no procesa virzītāja vai tiesas nav saņemts lēmums par noteikta veida nodarbošanās aizliegumu vai aizliegumu Gūpelcam ieņemt noteiktu amatu, tātad arī tiesībsargājošās institūcijas nav uzskatījušas, ka viņš nedrīkstētu turpināt darbu līdzšinējā amatā.

Petrika arī norādīja, ka gadījumā, ja deputāti lemtu par Gūtpelca atstādināšanu no darba, atbilstoši Darba likumam viņu varētu atstādināt tikai uz trim mēnešiem. Taču, ņemot vērā līdzšinējo tiesu praksi un to, cik ilgi norisinās lietu izskatīšana tiesā, esot skaidrs, ka trīs mēnešu laikā tiesa Gūtpelca apelācijas sūdzību neizskatīs un spriedumu nepaziņos.

No 17 Kuldīgas novada domes deputātiem sēdē piedalījās 14. Desmit deputāti noraidīja ierosinājumu atstādināt Gūtpelcu, bet četri ar savu balsojumu pauda atbalstu viņa atstādināšanai. Gūtpelca atstādināšanu neatbalstīja astoņi valdošās partijas "Kuldīgas novadam" deputāti, kā arī Modris Karlsons (ZZS) un Sigita Vaivade (VL-TB/LNNK). Nepieciešamību atstādināt Gūtpelcu ar savu balsojumu pauda šī jautājuma ierosinātājs, opozīcijas deputāts Pucens (KPV LV), kā arī Kristīna Rūtenberga (VL-TB/LNNK), Aleksandrs Lange (ZZS) un Ainars Bierands (ZZS).

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa 18.septembrī atzina Gūtpelcu par vainīgu pēc Krimināllikuma 317.panta 2.daļas par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tas saistīts ar vardarbību vai ar vardarbības piedraudējumu. Tiesas spriedums paredz sodīt pašvaldības policijas priekšnieku ar 200 stundām piespiedu sabiedriskā darba, kā arī atņemt tiesības uz diviem gadiem ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās, kas saistīti ar lēmumu pieņemšanu, uzraudzības, kontroles, izmeklēšanas un sodīšanas funkciju realizēšanu.

Gūtpelcs spriedumu ir pārsūdzējis Kurzemes apgabaltiesā. Jau iepriekš viņš pašvaldības vadībai skaidrojis, ka uzskata kriminālprocesu par safabricētu. Kā savā paskaidrojumā Kuldīgas novada pašvaldībai norādījis pašvaldības policijas priekšnieks, 2012.gada beigās, pildot darba pienākumus, viņš pie Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas aizturējis ieriebušu vīrieti, kurš mazgadīgu personu priekšā veicis netiklas darbības, atkailinot dzimumorgānus. Kriminālprocesā par minētajām darbībām Gūtpelcs bijis liecinieks. Pamatojoties uz vīrieša advokātes iesniegumu, pret Gūtpelcu tika ierosināta krimināllieta par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Apsūdzībā apgalvots, ka pašvaldības policijas priekšnieks it kā esot pielietojis elektrošoku pret minēto vīrieti pašvaldības policijas telpās, kur, kā uzsver pašvaldība, notiek nepārtraukta videonovērošana, un kur vīrietis esot ieradies skaidroties dienu pirms tiesas sēdes. Kuldīgas novada pašvaldība, atsaucoties uz lietas materiāliem, norāda, ka dienā, kad saskaņā ar apsūdzību Gūtpelcs pret viņu it kā pielietojis elektrošoku, vīrietim konstatēts alkhola reibums - 2,91 promile. Pašvaldība arī norāda, ka minēto vīrieti aizstāv advokāte Anita Kovaļenko, kura savulaik bijusi Kuldīgas pilsētas domes priekšsēdētāja un kura Kuldīgas novada pašvaldībai esot parādā vairāk nekā 20 000 eiro, bet tiesas noteikto parāda atmaksu neesot veikusi.

Gūtpelcs Kuldīgas novada Pašvaldības policijas priekšnieka amatā stājās 2010.gada augustā. Gūtpelcs savulaik strādāja Valsts policijā, pildot Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektora pienākumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)