Banner 980x90

Kuldīgā stādīs ozolu Latvijas Senāta pirmā priekšsēdētāja Kristapa Valtera piemiņai

Ventspils, 29.sept., LETA. 3.oktobrī Kuldīgas Pilsētas dārzā stādīs ozolu Augstākās tiesas (AT) priekšteča - Latvijas Senāta - pirmā priekšsēdētāja Kristapa Valtera piemiņai, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Piemiņas koka stādīšana Kuldīgas pusē dzimušajam Valteram būs Latvijas Senāta simtgades ieskaņas pasākums.

3.oktobrī plkst.14 Kuldīgas novada muzejā notiks piemiņas pasākums, pēc kura Kuldīgas Pilsētas dārzā tiks stādīts ozols Valtera piemiņai. Kopā ar pašvaldības vadītāju Ingu Bērziņu ("Kuldīgas novadam") ozola stādīšanā piedalīsies visi trīs atjaunotās Latvijas Republikas AT priekšsēdētāji – Ivars Bičkovičs, Gvido Zemrībo un Andris Guļāns.

"Augstākā tiesa lepojas ar stabilo Latvijas tiesu sistēmas pamatu, ko brīvvalsts pirmajā laikā ielicis Latvijas Senāts – Augstākās tiesas priekštecis. Latvijas Senāts baudīja respektu un uzticēšanos gan toreiz, gan tā ieguldījumu tiesiskuma un tiesnešu neatkarības nostiprināšanā ar cieņu novērtē arī tagad – teju pēc simts gadiem," sacīja AT priekšsēdētājs Bičkovičs. Pirmā senatora, pirmā Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja un pirmā Latvijas Senāta Apvienotās sapulces priekšsēdētāja Valtera personā tiek godāti tiesu sistēmas pamatlicēji, piebilda Bičkovičs.

AT pārstāvji apmeklēs arī Valtera kapavietu Rumbas pagasta Lāčplēša kapos.

Latvijas Senāta simtgades ieskaņas pasākums notiks 3.oktobrī – dienā, kad tieši pirms 22 gadiem AT plēnums pieņēma lēmumu "Par Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta departamentu un tiesu palātu izveidošanu", faktiski pēc 55 gadiem atjaunojot Augstākās tiesas Senātu.

Kristaps Valters dzimis 1861.gada 18.decembrī Kuldīgas (tagad Rumbas) pagasta "Dindžu" mājās. Pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas Valters piedalījies Latvijas tiesu pagaidu nolikuma izstrādē. 1918.gada decembrī Valter kopā ar Jāni Graudiņu ievēlēti par pirmajiem Latvijas Senāta senatoriem. 1919.gadā viņš iecelts par Senāta Administratīvā departamenta priekšsēdētāju, bet 1920.gadā – par Senāta Apvienotās sapulces priekšsēdētāju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)