Banner 980x90

Kuldīgā pēc gada būs jauns baseins

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Aptuveni pēc gada Kuldīgā, Kalna ielā 6, noslēgsies vēl viena vecpilsētas kvartāla atjaunošana – būs pārbūvēta Kuldīgas novada Sporta skolas ēka un uzbūvēts jauns peldbaseins, pilsētas informācijas portālu Kuldiga24.lv informēja Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Piektdien, 20.maijā, klātesot Kuldīgas novada pašvaldības vadībai, arhitektiem, būvniekiem un citām amatpersonām, ēkas sienā izveidotā īpašā nišā iebūvēja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

"Man ir liels gods un arī patiess lepnums šodien piedalīties vēsturiskā notikumā – kapsulas iemūrēšanā topošajā Kuldīgas novada peldbaseinā. Varu droši apgalvot, ka kuldīdznieki un novada ļaudis to ļoti gaida jau daudzus gadus. Man ir vēl lielāks gandarījums, ka esam spējuši rast kompromisu un baseinu tomēr būvēt vecpilsētā, pašā Kuldīgas sirdī. Paldies arhitektei Diānai Zalānei, kas atrada risinājumu, kā pie tik stingriem noteikumiem baseinu būvēt nevis jaunā vietā, kas būtu daudz vienkāršāk, bet tieši šeit, vecpilsētā. Reizē ar baseinu iegūsim rekonstruētu veselu vecpilsētas kvartālu," sacīja Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, paužot cerību, ka pēc gada jau būs iespējams peldēt jaunajā peldbaseinā.

"Esmu vienmēr apbrīnojis Kuldīgu par to, kā jūs spējat būt reizē seni un moderni. Šis ir ārkārtīgi labs piemērs, kā pilsētas centrā, saglabājot kultūrvēsturiskā mantojuma skaistumu, var iegūt mūsdienīgu un labu funkcionalitāti. Gribu novēlēt kuldīdzniekiem, īpaši bērniem un jauniešiem, lieliskas peldēšanas iespējas. Būs mums trešā sporta stunda, pavadiet to ūdenī," novēlēja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kurš šajā dienā viesojās Kuldīgā.

Prieku par to, ka Kuldīgā būs jauns baseins ar 4 celiņiem, pauda arī Kuldīgas novada iedzīvotājs, Latvijas Peldēšanas federācijas goda prezidents Uldis Zemzars. Viņš izteica cerību, ka novadā līdzās izciliem riteņbraucējiem, vieglatlētiem un volejbolistiem izaugs arī talantīgi peldētāji, un priecājās, ka 30.Latvijas novadu kausa izcīņa 2019.gadā varēs notikt Kuldīgā.

Būvprojekta autore, SIA "Diānas Zalānes projektu birojs" valdes locekle, arhitekte Diāna Zalāne izteica cerību, ka objekts labi izdosies un ar to varēs lepoties ne tikai Kuldīgas, bet visas Latvijas mērogā. "Domājot par kādu funkciju, mums vispirms nāk prātā kādi noteikti standarti, veidoli. Šis ir nestandarta risinājums, inovatīvs un radošs. Tas ļaus paskatīties uz arhitektūru un tās iespējām pavisam citām acīm un ieraudzīt visas iespējas, kādas sniedz Kuldīga kā arhitektūras vide, sporta vide, cilvēka dzīves vide," sacīja D.Zalāne.

Savukārt ģenerāluzņēmēja SIA "Abora" valdes loceklis Juris Kravalis cer, ka ar vietējās kopienas atbalstu kompānija un tās apakšuzņēmēji laikā un pienācīgā kvalitātē uzbūvēs jauno peldbaseinu.

Kapsulā kopā ar visu iesaistīto pušu parakstīto vēstījumu kā laikmeta liecību ievietoja vietējā laikraksta "Kurzemnieks" 20.maija numuru un Latvijas Peldēšanas federācijas medaļu.

Līgums par Kuldīgas novada Sporta skolas rekonstrukciju un peldbaseina būvniecību parakstīts 2015.gada 14.jūlijā. Būvuzņēmējs SIA "Abora" izraudzīts publiskā iepirkuma procedūrā. Sporta skolas rekonstrukcija un jauna peldbaseina būvniecība kopumā izmaksās 2,21 miljonus eiro, ieskaitot PVN. Sporta skolas rekonstrukcijas un jauna peldbaseina būvniecības būvprojektu izstrādāja SIA "Diānas Zalānes projektu birojs". Būvuzraudzību objektā veic SIA "Būves un būvsistēmas". Paredzams, ka būvdarbi ilgs līdz 2017.gada pavasarim.

Ēka Kalna ielā 6, kur atrodas vairākas sporta skolas nodaļas, ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs" un valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa "Kuldīgas senpilsēta" daļa. Kuldīgas sporta skolas ēku komplekss izvietots starp Kalna un Jelgavas ielu. Apbūve veidojusies 19.gadsimta otrajā pusē kā Vācu biedrību ēka un līdz 20.gadsimta sākumam kalpojusi kā Kuldīgas sabiedriskās dzīves centrs.

Tā kā Kuldīgas novada pašvaldības politika ir veidot Kuldīgas vecpilsētā sakārtotu vidi un koncentrēt vecpilsētā sabiedriski nozīmīgas iestādes, nolemts vecpilsētas kvartālu, kurā atrodas sporta skola, sakārtot līdzīgi kā vecpilsētas kvartālu ap vēsturisko sinagogas ēku, kur pēc rekonstrukcijas atrodas Kuldīgas Galvenā bibliotēka un Kuldīgas Mākslas nams. Sporta skolas ēku kompleksam ieplānots vēsturiski bijušās apbūves vietā piebūvēt jaunu apjomu peldbaseina vajadzībām. Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz vēsturisko izpēti. Sagaidāms, ka jaunveidojamais apjoms iekļausies kopējā vecpilsētas ansamblī. Plānots, ka jaunā baseina garums būs 25 m, un tam būs četri celiņi. Tiks izbūvētas arī pirtis un SPA procedūru telpas.

Rekonstruējot sporta skolu, iecerēts nodrošināt mūsdienu prasībām atbilstošas telpas skolas riteņbraukšanas nodaļai, izveidojot velosipēdu noliktavas, velosipēdu darbnīcu un ģērbtuves, kā arī iekārtot mūsdienīgas apmācību telpas dambretes nodarbībām. Sakārtota tiks arī skolas sporta zāle, kurā treniņus aizvada jaunie volejbolisti un futbolisti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)