Banner 980x90

Kokalis varētu zaudēt sev piederošu Kuldīgas viesnīcu "Metropole"

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Finanšu policija prokuratūrai nodevusi lietu par SIA "Kuldīgas metropole", kura īpašnieks ir uzņēmējs miljonārs Valentīns Kokalis, izvairīšanos no nodokļu nomaksas 250 000 eiro apmērā, 21.februārī vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tāpat prokuratūrai lūgts sākt kriminālvajāšanu pret bijušo uzņēmuma "Kuldīgas metropole" valdes priekšsēdētāju Aiju Piļku, kurai arī arestēta manta. Minētajam uzņēmumam pieder Kuldīgā esošā viesnīca "Metropole" un, iespējams, ka, lai nomaksātu minēto parādu, tiesa var lemt par viesnīcas konfiskāciju, vēsta raidījums.

"Metropole" atrodas Kuldīgas vecpilsētas centrā. Viesnīcā ir 14 numuriņi un restorāns. Metropoles būvniecībā ieguldīti 1,5 mijoni latu (2,13 miljoni eiro). Darbu tā sāka 2006.gadā. Tomēr ar biznesu viesu izguldinātājiem neiet - jau no pašiem pirmsākumiem viesnīca strādā ar zaudējumiem. 2014.gads pabeigts ar 200 000 eiro mīnusā.

2015.gada februārī Finanšu policija uzsāka kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļiem. Valsts ieņēmumu dienests nav saņēmis 250 000 eiro. Nodokļu parāds krājies jau no 2009.gada - parādu summa katru gadu pieaugusi par vairākiem desmitiem tūkstošu eiro. Pagājušā gada vasarā Finanšu policija arestējusi uzņēmuma un aizdomās turētās uzņēmuma valdes priekšsēdētājas mantu.

"Finanšu policijas pārvalde izmeklēšanas gaitā pieņēma lēmumu par aresta uzlikšanu konkrētās fiziskās personas mantai, kā arī uzsāka procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskai personai un tika apķīlāti arī juridiskās personas rīcībā esoši gan kustami gan nekustami īpašumi par kopējo vērtību aresti tika uzlikti īpašumiem aptuveni 2 miljoni eiro apmērā," raidījumam stāsta Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Uzņēmums palicis valstij parādā PVN, sociālo nodokli un ienākumu nodokli. "Kuldīgas metropolei" 2015.gada 9.jūnijā pasludināta maksātnespēja un lielākais kreditors ir "SEB banka". Tās 530 000 eiro kredīts ir nodrošināts ar viesnīcas ēku. Otrs lielākais kreditors ir Valsts ieņēmumu dienests.

Maksātnespējas administratore Irēna Medvecka raidījumam stāstīja, ka, pārdodot viesnīcu izsolē, naudas pietiktu gan bankai, gan arī nodokļu samaksai. Viesnīcas tirgus vērtība esot 790 000 eiro, piespiedu pārdošanas vērtība - 490 000 eiro. Šāda varētu būt izsoles sākumcena. Taču policijas uzliktais arests īpašumam liedz pabeigt maksātnespēju un norēķināties ar kreditoriem.

Piļka raidījumam noliedz, ka uzņēmums būtu apzināti izvairījies no nodokļu maksāšanas. Viņa skaidro, ka uzņēmumam grūti iet jau piecus sešus gadus. Ienesīgi mēneši esot tikai vasarā, kad daudz tūristu, bet ar to nepietiek, lai izdzīvotu visu gadu. Ar 14 istabām neesot iespējams rentabli strādāt. Uzņēmuma īpašniekam bijusi stratēģija paplašināt viesnīcu, palielinot numuriņu skaitu, taču tā nav realizēta. Arī papildu naudu, kas palīdzētu viesnīcai norēķināties ar visiem kreditoriem, Kokalis neesot ieguldījis.

Raidījums vēsta, ka kreditoriem var nākties gaidīt vairākus gadus, līdz krimināllietu par izvairīšanos no nodokļiem izskatīs tiesa. Tiesai būs jāizlemj, ko darīt ar arestētajiem īpašumiem. Patlaban viesnīca darbu turpina. Īsi pirms maksātnespējas "Kuldīgas metropole" viesnīcu izīrēja citai ar Kokali saistītai firmai "Courland Village", kuras vadītājs ir Kokaļa dēls Jānis Kokalis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)