Kā veidot papriku, lai labāk ražotu?
Izaudzēju dažādu šķirņu paprikas dēstus. Citi izauguši garāki, citi – kuplāki. Kā augi jāveido, lai labāk ražotu? Anna Tukuma novadā.
"Paprika sākumā aug uz viena kāta, bet vēlāk – krūmā, veidojot vairākus dzinumus. Pirmajā, centrālajā žāklē, kuras viducī auglis bieži vien attīstās, svarīgi to izņemt (izlauzt) jau zieda vai augļaizmetņa stadijā, jo pipars ļoti vēlu ienākas, parasti ir mazs, kropls un aizkavē pārējās ražas veidošanos," pamāca dārzniecības "Neslinko" vadītāja Elga Bražūne.
Saldās paprikas šķirnes parasti pašas izveido trīs vai četrus skeletzarus. Tos visus augam atstāj.
! Lielaugļu paprikai, tiklīdz no skeletzariem sāk augt sāndzinumi, tos izlauž un atstāj tikai skeletzarus. Sīkaugļu paprikai augus veidot nevajag – var atstāt visus jaunos sānzarus, neko neizlaužot.
Paprikai ir diezgan spēcīgi, bet ļoti trausli, lūstoši zari, tāpēc augi laikus (ziedēšanas vai augļu aizmešanās stadijā) jāpiesien līdzīgi kā tomāti; var arī katru krūmu piesiet pie balsta mietiņa. Ja uz katra druknā zara veidojas 3–4 pipari, bet ražojošo augu nepiesien, zari no augļu smaguma lūst. Tomātiem, aizlūzušos dzinumus atsienot, tajos sulu cirkulācija vēl turpinās, taču saldajiem pipariem tā nav – līdzko zari aizlūst, sulu cirkulācija vairs nenotiek un augļi sažūst, nenogatavojas.
Augu mēslo tāpat kā tomātus, taču šiem dārzeņiem vajag vairāk kalcija. Šā elementa trūkuma dēļ uz augļu sāniem parādās sausā puve. Lai to novērstu, augus, sevišķi augļu briešanas laikā, mēslo ar kalcija nitrātu. Karstā laikā svarīgi, lai pipari ātrāk uzņemtu barības vielas, tāpēc tos, tāpat kā tomātus, ieteicams apsmidzināt caur lapām ar CalMax (50 ml/10 l ūdens).
Augustā paprika vēl turpina ziedēt, taču septembrī ziedēšana jāaptur, lai ļautu strauji briest augļiem. Augusta beigās vai septembra sākumā Elga Bražūne apgriež visiem augiem galotnes, kā arī izņem visus ziedus. Atstāj tikai aizmetušos auglīšus, jo tie līdz oktobra vidum paspēj izaugt, tiesa, ne nogatavoties. Ja paprikai ļauj septembrī ziedēt, aizkavējas augļu gatavošanās.
Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas Avīzi".