Banner 980x90

Kā pārdomāti labiekārtot nelielu pagalmu

Gadījumos, kad mājas pagalms nav pārāk liels, tā labiekārtošana jāveic gudri un pārdomāti, lai noderīgi izmantotu visu pieejamo platību, padarītu vidi gan skaistu, gan funkcionālu. Esam apkopojuši vairākus ieteikumus un idejas, kas var noderēt nelieliem pagalmiem to labiekārtošanas procesā.

Bīdāmie teritorijas vārti
Īpašnieki privātmāju pagalmus parasti vēlas norobežot ar žogu un vārtiem, jo tas ir gan skaisti, gan kļūst par būtisku drošības aspektu. Neliela pagalma gadījumā tālredzīga izvēle būs bīdāmie vārti, jo tie kustas paralēli žogam – tiem nav nepieciešama vēršanās zona. Un tas ļauj ietaupīt diezgan daudz vietas. Veramo vārtu gadījumā zona, kas vajadzīga vārtiem, vienmēr jātur brīva, bet bīdāmie vārti netraucē novietot priekšmetus un auto pat 20 cm attālumā no vārtiem. 

Bīdāmie vārti ļaus optimāli izmantot katru pagalma kvadrātmetru. Uz piebraucamā ceļa būs vairāk vietas automašīnām, kā arī nevajadzēs ziemā ik rītu tīrīt sniegu, jo bīdāmie vārti strādās arī tāpat. Bīdāmie vārti arī būs drošāki, jo ir zemāks risks, ka ar tiem tiek satraumēta automašīna vai cilvēki.

Pārvietojamas un transformējamas dārza mēbeles
Ne katru dienu tiek svinēti dārza svētki vai rīkotas pagalma ballītes, tāpēc neliela pagalma gadījumā laba izvēle būs dārza mēbeles, ko var kompakti salikt un arī pārvietot, atbrīvojot teritoriju citām aktivitātēm, piemēram, sportošanai vai vienkārši gulšņāšanai zālienā. Tas arī ļaus pielāgot mēbeļu daudzumu pagalmā pasākumam un viesu skaitam. Vajadzības gadījumā varat novākt kādu galdu un krēslu, lai ir vairāk brīvas vietas.

Puķes izvietojiet kastēs, grozos un iekariniet
Diezin vai kāda saimniece ir gatava pagalmam bez ziediem. Arī pavisam nelielā pagalmā viņa vēlas kādu puķu dobi. Lai atvieglotu pagalma uzkopšanu un lieki to nepārblīvētu, iesakām ziedus stādīt kastēs un grozos. Tos var izvietot gar mājas sienām, uz paaugstinājumiem, piekarināt pie žoga, loga vai verandas. Būs ziedi, bet tie lieki netraucēs.

Izmantojiet vertikālās plaknes
Tā kā horizontālā plakne ir ierobežota, jādomā radoši un savām vajadzībām jāizmanto arī vertikālās plaknes. Piemēram, pie mājas, garāžas vai citas ēkas sienām var izveidot stiprinājumus vai plauktus, kur novietot dažādus priekšmetus vai tās pašas ziedu kastes. Ja nepieciešams ierīkot spēļu zonu bērniem, arī tad var izveidot kādu gaumīgu koka plauktu konstrukciju, kur mazie var organizēt savas mantas, bumbas un citus niekus, ar kuriem darbojas pagalmā. 

Ja mājai ir balkons, izmantojiet pilnvērtīgi arī to
Ja jūsu mājai ir arī balkons, tad, lai nepārblīvētu nelielo pagalmu, šo to varat pārcelt uz balkonu. Piemēram, ziedu kastes un grozus vairāk koncentrēt tieši uz un pie balkona. Uz balkona arī var izveidot lielisku mini dārziņu. Ja pagalmā nav vietas salātu dobēm, tad varat uz balkona izvietot skaistas kastes, kurās iesēt zaļumus un pat izaudzēt kādu mini tomātiņu vai zemeni. Uz balkona arī var būt ērta atpūtas un darba zona vai spēļu stūrītis bērniem.

Nesarežģīt un nepārblīvēt
Ja zināt, ka visu, ko vēlaties, savā nelielajā pagalmā nevarat iekļaut, tad izvērtējiet prioritātes, veiciet mērījumus un pirms tam uzskicējiet, kāds īsti būs gala rezultāts. Būtiski ir nelielo pagalma zonu pārāk nepārblīvēt, jo beigu beigās vairs nepaliks telpas kustībai un būs saspiestības sajūta. Kā arī – no skaistuma līdz bezgaumībai reizēm var būt tikai neliels solis. Varbūt varat aicināt palīgos arī kādu dizaina un ainavu speciālistu, kurš sniegs noderīgus padomus tieši jūsu pagalma labiekārtošanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)