Banner 980x90

Atceļ atkārtoti izsludināto metu konkursu par brīvības cīnītāju pieminekļa izveidi Kuldīgā

Ventspils, 5.dec., LETA. Kuldīgas novada pašvaldība nolēmusi atcelt atkārtoti izsludināto metu konkursu vides objekta "Brīvības cīnītājiem" izveidei. Ņemts vērā arhitektes Zaigas Gailes priekšlikums mainīt Liepājas un Kalpaka ielas skvēra idejisko risinājumu un brīvības cīnītāju piemiņu godināt ar informatīvu plāksni, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Kuldīgas domes deputāti akceptējuši ideju, ka par Latvijas brīvību kritušos karavīrus godinās mākslinieciski augstvērtīgi apstrādāts jau 1935.gadā uzstādītais pamatakmens piemineklim un informatīva plāksne ar vēstījumu. Pie šāda risinājuma nonākusi metu konkursa žūrijas komisija, kurā darbojas arī arhitekte Zaiga Gaile. Viņa pašlaik izstrādā ēkas Kalpaka ielā 4, Kuldīgā, atjaunošanas jeb Kuldīgas Mākslas kvartāla būvprojektu.

1935.gada 12.maijā Latviešu veco strēlnieku biedrības Kuldīgas nodaļa ielika pamatakmeni piemineklim, kas tā arī netika izveidots. Pamatakmens ir saglabājies līdz mūsdienām. Pirms gada pašvaldībā vērsās atsevišķi Kuldīgas iedzīvotāji, rosinot veidot idejisku brīvībai veltītu vides objektu, kas nebūtu saistīts ar vienu konkrētu laika posmu Latvijas atbrīvošanas cīņu vēsturē, bet ietvertu ideju par Latvijas brīvību, kuras dēļ arī kuldīdznieki ir cīnījušies dažādos laika posmos.

Uzklausot iedzīvotājus, pašvaldība šī gada pavasarī izsludināja metu konkursu vides objekta "Brīvības cīnītājiem" izveidei. Konkursā tika saņemti septiņi piedāvājumi, taču žūrijas komisija nevienu no iecerēm neuzskatīja par atbalstāmu. Šoruden tika izsludināts atkārtots metu konkurss, taču nu arī to nolemts atcelt.

Ēkas Kalpaka ielā 4 projekta izstrādes gaitā arhitekte ir atteikusies no sākotnējās domas, ka topošā Kuldīgas Mākslas kvartāla ēka, ko kuldīdznieki labāk pazīst kā vecās slimnīcas ķirurģijas nodaļu, tiks nožogota. Tā kā žoga nebūs, skvēriņš Liepājas un Kalpaka ielas stūrī veidosies ciešā saistībā ar Mākslas kvartāla ēku. To arhitekte iecerējusi iekārtot ar atpūtas vietām, paredzot iespēju šeit izvietot arī topošo dizaineru darbus. Ja uz savulaik uzstādītā pieminekļa pamatakmens uzstādītu kādu vides objektu, tas būtiski mainītu šīs vietas kopskatu, īpaši ņemot vērā pavasarī izsludinātajā metu konkursā iesniegto darbu piedāvātos vides objektu izmērus, skaidroja pašvaldībā.

Arhitekte projektēšanas gaitā piedāvās savu redzējumu, kāds nākotnē varētu izskatīties šis skvērs un arī piemiņas vieta brīvības cīnītājiem. Kā sarunā ar domes deputātiem norādīja pašvaldības Būvvaldes vadītāja Jana Jākobsone, žūrijas komisija, ieskaitot pieminekļa ieceres iniciatoru Juri Purviņu, piekrīt, ka savulaik uzstādītā pieminekļa pamatne tiks cienīta kā nepabeigta vēsture, vienlaikus atrodot mūsdienīgu veidu, kā šo postamentu noformēt, lai tas iekļautos vidē, kas izveidosies pēc ēku Kalpaka ielā 1 un Kalpaka ielā 4 pārbūves.

Pēc tam, kad ēkā Kalpaka ielā 4 būs tapis Kuldīgas Mākslas kvartāls, bet Kalpaka ielā 1 – Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma kompetenču centrs, šis Kuldīgas kvartāls būs pilnībā sakārtots. Vairākās ēkās Kalpaka ielā savulaik atradušās Kuldīgas slimnīcas nodaļas, bet vēl pirms tam dažādos laika posmos šeit bijušas izvietotas dažādas iestādes – pasts, telegrāfs, policijas iecirknis un pat adatu fabrika. Ēkas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)