Banner 980x90

Paraksta līgumu par "Kuldīgas vecpilsētasVentas senlejā" virzīšanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam

Foto: kuldiga.lv
Foto: kuldiga.lv
Pirmdien, 22.augustā, Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa parakstīja līgumu ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītāju Juri Dambi un UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas (LNK) ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāju Baibu Moļņiku par Latvijas nacionālajā sarakstā iekļautās nominācijas "Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā" virzību un iesniegšanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam.

Kā pilsētas informācijas portāls Kuldiga24.lv uzzināja Kuldīgas novada pašvaldībā, šādu trīspusēju līgumu Kuldīgas novada pašvaldība slēdza, lai Kuldīgas vecpilsētas Ventas senleju virzītu no UNESCO Latvijas nacionālā saraksta uz Pasaules mantojuma sarakstu. Visas iesaistītās puses tikās jau pagājušā gada nogalē, lai vienotos par līguma nosacījumiem un turpmākām darbībām līguma ietvaros.

Līgums parakstīts, pamatojoties uz Kuldīgas novada Domes 2016. gada 28. aprīļa lēmumu "Par UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā iekļautās nominācijas "Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā" virzību uz Pasaules mantojuma sarakstu".

Kuldīgas novada pašvaldība veido ekspertu grupu, piesaistot vietējos un starptautiskos speciālistus turpmākai sekmīgai virzībai. Kā arī pilnveido pašreizējos elektroniskos tiešsaistes resursus angļu valodā, lai nodrošinātu kvalitatīvu informāciju starptautiskajai sabiedrībai.

Kuldīgas vecpilsētas Ventas senleja Latvijas nacionālajā sarakstā iekļauta kopš 2011. gada. Šī gada februārī UNSECO LNK tika sniegts pārskats par Kuldīgas vecpilsētas Ventas senlejas saglabāšanas stāvokli un paveikto pēdējos piecos gados, lai varētu virzīt senleju uz Pasaules mantojuma sarakstu.

No 2011. līdz 2015. gadam Kuldīgas novada pašvaldība veikusi pētniecību par pilsētas arhitektūru un pilsētbūvniecību, ainaviskajiem aspektiem un dabas komponentēm, kā arī nemateriālā kultūras mantojuma vērtībām, kas kalpo kā vērtīga zinātniskā pamatojuma bāze turpmākai virzībai. Paplašināts arī valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis "Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs" un īstenota sadarbība ar vietējo sabiedrību, nevalstiskajām organizācijām un izglītības iestādēm kultūras un dabas mantojuma vērtību saglabāšanā un popularizēšanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)