Banner 980x90

Paraksta Kuldīgas Mākslas un radošā klastera būvniecības un būvuzraudzības līgumus 3,33 miljonu eiro vērtībā

Rīga, 6.jūn., LETA. Šodien Kuldīgas novada domē parakstīti Kuldīgas Mākslas un radošā klastera būvniecības un būvuzraudzības līgumus 3,33 miljonu eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), aģentūru LETA informēja Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Īstenojot projektu "Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti", Kuldīgā valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietā "Adatu fabrika" Kalpaka ielā 4 tiks izveidots Mākslas un radošais klasteris, atjaunojot ēku, kuras bojāeja nodarītu neatgriezenisku zaudējumu Kuldīgas un valsts kultūras mantojumam.

Kuldīgas Mākslas un radošais klasteris būs reģionālas un nacionālas nozīmes izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs, kura piedāvātajos pakalpojumos sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) ietilps inovatīvs augstākās izglītības piedāvājums un virkne pieaugušo izglītības pakalpojumu.

"Man ir tikai viens sapnis, lai 2020. vai 2021.gadā šī ēka vērtu durvis, būtu pilna ar apmeklētājiem un studentiem, kas piepildītu Kuldīgu ar čalām, dzīvi, atmosfēru, mākslu un papildinātu to burvīgo noskaņu, kas jau pašlaik veidojas Kuldīgā," parakstot līgumus, sacīja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa (JV).

Arhitekte, būvprojekta autore Zaiga Gaile pastāstīja, ka ēkā, kas pārtaps Mākslas un radošajā klasterī, oriģināli atradusies adatu fabrika, bet pēc tam - slimnīca. Ēka ir saglabājusi daudzas interesantas detaļas, slāņus gan no ēkas sākotnējās būvniecības, gan no pagājušā gadsimta 30. gadiem, kad tajā iekārtoja slimnīcu.

"Mūsu uzdevums bija slimnīcas ēkā ar koridoru pa vidu izveidot radošās darbnīcas. Tās ir lielas telpas, kur apstrādās koku, metālu, būs veidošana, zīmēšana," pastāstīja arhitekte.

Projekta rezultātā LMA studenti darbosies ne tikai Rīgā, bet arī Kuldīgā. Izstrādājot būvprojektu, arhitekte nonākusi pie domas, ka Mākslas un radošā klastera ēkai piegulošais pagalms un skvērs Liepājas un Kalpaka ielas stūrī būs vienots veselums. "Pavasarī ap šo laiku akadēmijā ir skates, un tad viss pagalms un skvērs būs pilns ar studentu veidotajiem objektiem," ieskicēja Gaile.

Atbilstoši publiskā iepirkuma rezultātiem ēku atjaunošanu, pārbūvi un fasāžu restaurāciju Kalpaka ielā 2 un 4, Kuldīgā, un teritorijas labiekārtošanu Liepājas ielā 39, Kuldīgā veiks pilnsabiedrība "PS Ostas celtnieks-Torensberg".

Būvdarbi izmaksās 3 311 518 eiro (bez PVN), savukārt būvuzraudzības pakalpojumus sniegs SIA "Būves un būvsistēmas", tas izmaksās 16 450 eiro (bez PVN). Autoruzraudzību nodrošinās būvprojekta autore Gaile, SIA "Zaigas Gailes birojs". Paredzēts, ka būvdarbi ilgs 18 mēnešus.

Projekta "Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti" mērķis ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt Kuldīgas, Talsu un Alsungas novadu pašvaldību attīstības programmās balstītu nozīmīgu valsts nozīmes arhitektūras un vēstures mantojumu, radot tajos jaunus pakalpojumus, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu attīstību, vietas potenciāla pilnvērtīgu izmantošanu un ekonomisko dzīvotspēju.

Īstenojot projektu, Kurzemes kartē tiks izcelti Jēkaba ceļa radošie magnēti Pedvāle, Sabile, Kuldīga un Alsunga. Kuldīgas, Talsu un Alsungas novadu pašvaldību nākotnes vīzijas un darbības stratēģijas atbalsta tādas kultūrtelpas veidošanos, kas, izturoties ar cieņu pret kultūras mantojumu un tradīciju saglabāšanu nākamajām paaudzēm, virzās uz radošas, izglītotas un ekonomiski aktīvas vides radīšanu, kura ir pievilcīga gan iedzīvotājiem, gan tūristiem.

Apjomīgā projekta īstenošanai Kuldīgas pašvaldībai nepieciešamais finansējums ir 4 069 191 eiro, tai skaitā projektam piešķirts Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalsts 1 690 200 eiro. Projektu plānots īstenot līdz 2022.gada 30.jūnijam.

"Firmas.lv" dati liecina, ka pilnsabiedrībā "PS Ostas celtnieks-Torensberg" ietilpst SIA "Torensberg" un SIA "Ostas celtnieks".

SIA "Ostas celtnieks" apgrozījums 2017.gadā bija 32 142 488 eiro, peļņa - 372 491 eiro. Savukārt SIA "Torensberg" apgrozījums 2018.gadā bija 10 542 524 eiro, peļņa - 314 502 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)