Banner 980x90

Metu konkursā Krišjāņa Valdemāra pieminekļa izveidei Ēdolē uzvar Artūra Bruno Štrausa darbs

Ventspils, 23.maijs, LETA. Kuldīgas novada Ēdoles pagasta pārvaldes izsludinātajā metu konkursā Krišjāņa Valdemāra pieminekļa izveidei Ēdolē uzvarējis Artūra Bruno Štrausa darbs ar devīzi "Pavasaris 2017", aģentūra LETA uzzināja Kuldīgas novada pašvaldībā.

Vides objekta mets "Pavasaris 2017", ko darba aprakstā autors apzīmējis arī ar nosaukumu "Pretī gaismai", attēlo stilizētu virzību uz augšu. Skulptūras ideja - ar izglītošanu pret tumsonību. Skulptūra veidota kā simbols pirmās latviešu valodas grāmatu bibliotēkas izveidei. Skulpturālo kompozīciju noslēdz atvērta grāmata ar Valdemāra portretu un citātu "Zināšanas ir vērtība, ko cilvēkam neviens nevar atņemt". 1,70 metrus augsto skulptūru paredzēts atveidot akmenī un bronzā.

Konkursa uzvarētājs izvēlēts pēc atkārtoti izsludinātā metu konkursa, jo pirmajā reizē tas noslēdzās bez rezultātiem. Atkārtoti izsludinātajā konkursā, kurā tika saņemti četri piedāvājumi, par savu favorītu balsoja Ēdoles pagasta iedzīvotāji. Ņemot vērā viņu viedokli, arī konkursa žūrija izlēma par labu metam "Pavasaris 2017". Otro vietu konkursā ieguva mets ar devīzi "Par ideāliem", kura autors ir Oskars Mikāns, bet trešo vietu – mets ar devīzi "PAAA "Zinību kuģi", kura autors ir Visvaldis Asaris.

Pieminekli jaunlatviešu kustības aizsācējiem, Ainažu jūrskolas dibinātājam Valdemāram plānots novietot Ēdoles ciema Dzirnavu dārzā. Ēdoles pagasta 19.gadsimta vēsture ir cieši saistīta ar Valdemāru. 1847.gada pavasarī tolaik jaunais Valdemārs ieradies Ēdolē, lai kārtotu muižas grāmatvedību un strādātu par skrīveri. Lielu interesi viņš veltījis zemnieku stāvoklim Ēdoles pagastā. Valdemāram radusies ideja veidot bibliotēku Ēdolē. Mācītājs atļāvis grāmatu krātuvi ierīkot baznīcā. 1848.gada Lieldienās Ēdoles baznīcā tika atvērta pirmā pašu latviešu dibināta bibliotēka. Vides objekta izveides uzdevums ir parādīt Valdemāra progresīvo darbību Ēdolē 19.gadsimta vidū. Viņš nepilnu divu gadu laikā saliedēja zinātkārus un izglītoties gribošus jaunos latviešus un pavēra viņiem iespēju izrauties no esošās gara un finansiālās nabadzības, radīja sapņus, kas, iespējams, vēlāk piepildījās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)