Banner 980x90

LDDK eksperts: Vajadzīgo naudu veselības nozarei varētu iegūt, atceļot neapliekamo minimumu 

Pēteris Leiškalns/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Pēteris Leiškalns/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Viens no variantiem, kā jau nākamgad iegūt vajadzīgos papildu līdzekļus veselības aprūpei, būtu atcelt neapliekamo minimumu, šodien diskusijā "Krīze veselības aprūpē: Obligātās veselības apdrošināšanas iespējas un riski" sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) eksperts Pēteris Leiškalns.

Viņš skaidroja, ka kopumā pie esošā veselības aprūpes finansējuma būtu nepieciešami vēl 500-600 miljoni eiro, lai segtu visas vajadzības. Tomēr šāda summa tik drīz vien netiks atrasta. Nozarei nākamgad akūti nepieciešami 150-200 miljoni eiro, tikmēr šobrīd tiek solīti papildu 40 miljoni eiro, ar ko būs par maz, viņš norādīja.

Leiškalns apskatīja vairākus finansējuma ieguves avotus, tai skaitā ceļot vairākus nodokļus. Viņš gan skaidroja, ka, piemēram, ceļot patēriņa nodokli, pieaug kontrabandas risks, bet, ceļot sociālās iemaksas, sadārdzināsies darbaspēka izmaksas.

Pēc Leiškalna aprēķiniem, atceļot neapliekamo minimumu, ar ietaupītajiem līdzekļiem būtu iespējams nodrošināt visus iedzīvotājus ar kvalitatīvu veselības aprūpi. Eksperts gan atzina, ka tas būtu pārāk nepopulārs lēmums, lai to pieņemtu.

Kopumā Leiškalns saredz, ka optimāls modelis veselības aprūpes finansēšanai būtu noteikt primāro pakalpojumu grozu, kas pienākas visiem iedzīvotājiem no valsts pamatbudžeta. Savukārt pārējo pakalpojumu izmaksas tiek izdalītas uz diviem miljoniem iedzīvotāju, aprēķinot, cik vienam iedzīvotājam būtu nepieciešams iemaksāt, lai šos pakalpojumus saņemtu. Pēc tam tiek aprēķināts, cik daudziem cilvēkiem arī šie pārējie pakalpojumi ir jāfinansē no valsts budžeta, savukārt pārējie cilvēki konkrētu summu par veselības aprūpes pakalpojumiem iemaksātu budžetā. Leiškalns saredz, ka ar šādu sistēmu būtu iespējams iegūt 350 miljonus eiro, kā arī tā ir sistēma, uz kuru būtu jāvirzās.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) iesniegšanai valdībā sagatavos informatīvo ziņojumu, kurā būs piedāvāti vairāki iespējamie veselības apdrošināšanas modeļi, un Ministru kabineta rokās būs izšķiršanās par labu vienam no tiem. Kā iepriekš sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), izstrādājot iespējamos veselības apdrošināšanas modeļus, VM sadarbojas ar Pasaules Veselības organizāciju. Jūnija sākumā VM pārstāvji kopā ar Finanšu ministrijas ekspertiem došoties vizītē uz Barselonu, lai konsultētos par šiem jautājumiem.

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdības deklarācijā arī norādīts, ka tiks izstrādāts obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas modelis, nosakot veselības obligāto iemaksu bāzes avotu un likmes apmēru. Iepriekš bijusī valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) pauda, ka no 2017.gada būtu jāievieš obligātā veselības apdrošināšana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)