Banner 980x90

Kurzemē jauniešiem piedāvā īsā laikā apgūt darba tirgū pieprasītu profesiju

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Līdz augusta beigām notiek uzņemšana Jauniešu garantijas izglītības programmās, kurās bez maksas viena vai pusotra gada laikā iespējams apgūt darba tirgū pieprasītas profesijas. Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) aptauja liecina, ka vairāk nekā puse no Jauniešu garantijas absolventiem, kas pabeidza Kurzemes izglītības iestādes, mēnesi pēc profesijas iegūšanas strādā, turklāt divas trešdaļas - iegūtajā profesijā.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja kampaņas "Tavas dzīves plāns mācībām ar Jauniešu garantiju" komunikācijas konsultante Liene Jurkāne, uzņemšana Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās notiek 37 Latvijas profesionālās izglītības iestādēs vai to filiālēs. To vidū ir arī piecas Kurzemes reģiona izglītības iestādes – Kandavas Lauksaimniecības tehnikums, Saldus tehnikums, Ventspils tehnikums, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Liepājas Valsts tehnikums, kas kopā piedāvā apgūt 21 profesiju.

"Kurzemē Jauniešu garantiju izmanto motivēti un strādāt griboši jaunieši, kuri novērtē īso mācību laiku, stipendiju, prakses iespējas, un paši cītīgākie – arī darba piedāvājumus. Iegūtās zināšanas paaugstina konkurētspēju darba tirgū, kas ne tikai atspoguļojas ienākumos, bet vairo dzīves kvalitāti kopumā. Sasniegumi gan ir atkarīgi no katra paša aktivitātes, ieguldītās enerģijas un centieniem, taču varu teikt, ka Kurzemē ir gana daudz jauniešu, kuriem īsā laikā ir izdevies savā profesijā sasniegt jaunas karjeras virsotnes," stāsta VIAA Karjeras konsultante Kurzemes reģionā Jolanta Segliņa-Gluškova.

Starp Kurzemē pieprasītākajām jauniešu vidū ir tādas profesijas kā grāmatvedis, loģistikas darbinieks, lokmetinātājs, mehatronisko sistēmu tehniķis, kuģa pavārs, kā arī skaistumkopšanas nozares profesijas - manikīra un pedikīra speciālists, SPA speciālists un vizuālā tēla stilists.

Salīdzinoši mazāka ir jauniešu interese par lauksaimniecības tehnikas mehāniķa (Kandavas Lauksaimniecības tehnikums), autoelektriķa (Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Ventspils tehnikums), elektromontiera un automehāniķa (Liepājas Valsts tehnikums), kā arī sausās būves montētāja (Saldus tehnikums) amatiem, taču darba devējiem nepieciešami šie jaunie profesionāļi.

Atsevišķās Jauniešu garantijas programmās tiek organizētas arī darba vidē balstītas mācības. Tas nozīmē, ka jaunieši mācās reālajā darba vidē pie uzņēmējiem. Šādu iespēju piedāvā Ventspils tehnikums Metālapstrādes izglītības programmā, sadarbojoties ar uzņēmumu "Bucher Municipal".

"Uzņēmumā praktiskās iemaņas apgūst metinātāji, un šogad plānojam apmācīt arī autoelektriķus. Esam novērojuši, ka vairākums jauniešu ir labi motivēti apgūt savu izvēlēto specialitāti. Trīs gadu laikā uzņēmumā praksi ir izgājuši 19 metināšanas audzēkņi, bet šobrīd patstāvīgās darba attiecībās ir pieci no tiem. Iespēja iziet praksi uzņēmumā sniedz neatsveramu labumu jauniešu izaugsmei un darba pieredzei, savukārt mūsu uzņēmums to var izmantot kā personāla vadības stratēģiju. Prakses iespēju nodrošināšana nav lēta – svarīgi nodrošināt nepieciešamos darba apstākļus, prakses vadītāju, darba apģērbu, apavus, kā arī mūsu uzņēmums praktikantiem prakses laikā maksā stipendijas," par uzņēmuma pieredzi Jauniešu garantijas programmā stāsta SIA "Bucher Municipal" personāla speciāliste un darba vidē balstītu mācību koordinatore Simona Groša.

Lai bez maksas iegūtu profesiju kādā no Jauniešu garantijas izglītības programmām, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem ar pamatskolas, vidusskolas vai vidējo profesionālo izglītību. Piedāvātās iespējas var izmantot arī tie, kas strādā algotu darbu vai ir pašnodarbināti. Pieteikties mācībām aicināti arī vakarskolu audzēkņi un jaunieši, kas iegūst vidējo izglītību tālmācībā vai studē nepilna laika studiju programmās augstskolās, kā arī jaunās māmiņas.

Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt dažāda veida atbalstu, tai skaitā stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī. Audzēknim tiek nodrošināti nepieciešamie mācību līdzekļi, bezmaksas dzīvošana dienesta viesnīcā un karjeras atbalsta pasākumi. Mācības ietver 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā ir apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja tas pamatoti nepieciešams.

Dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz augsta beigām. Ar uzņemšanas noteikumiem un profesijām var iepazīties VIAA mājaslapā – www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija.

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti "Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros" finansē no ES Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas, Eiropas Sociālā fonda, kā arī Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)