Banner 980x90

Kuldīgā skatāma ISSP Starptautiskās Fotogrāfijas rezidences izstāde

Publicitātes foto
Publicitātes foto
5.augustā Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā tiks atklāta fotogrāfu Adama Golfera (ASV) un Džemila Batura Gekšēra (Turcija) izstāde ar jauniem, Latvijā tapušiem darbiem. Mākslinieku projekti radīti pagājušā vasarā, uzturoties Fotogrāfijas rezidences programmā Kuldīgā, ko organizē ISSP sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci.

Kā pilsētas informācijas portālu Kuldiga24.lv informēja izstādes veidotāji, ik gadu rezidences programma uzņem starptautiskus māksliniekus, kas darbojas fotogrāfijas medijā, lai strādātu pie jaunu darbu veidošanas Kuldīgā. Izturot ievērojamu konkursu, 2015.gada rezidencei izvēlētie fotogrāfi Adams Golfers (Adam Golfer) un Džemils Baturs Gekšērs (Cemil Batur Gökçeer) vairākas nedēļas pavadīja Latvijā, veidojot autorprojektus, kas risina personiskās identitātes jautājumus, vienlaicīgi reflektējot par apkārtējo vidi. Abi autori ir jaunās paaudzes fotogrāfi, kas jau guvuši starptautisku atpazīstamību un apbalvojumus.

Viena no izstādes centrālajām tēmām ir ceļojums – gan tiešā, gan pārnestās nozīmēs. Golfers un Gekšērs rezidences laikā devās ģeogrāfiskos un emocionālos ceļojumos, vācot stāstus un fragmentus, kas raksturoja viņu Latvijas pieredzi. Atsaucoties uz rezidences laikā gūtajiem iespaidiem, Golfers stāsta: "Fotogrāfijas ir kā miniatūras iejaukšanās to cilvēku dzīvē, ko satiku, vai arī pašā ainavā, ko apdzīvo dažādi rēgi. Šie attēli ir mēģinājums ievietot sevi pašu jēgpilnā dzīves hronoloģijā." Atskatoties savas dzimtas pagātnē, Golfera projekts "Husk" cieši saistīts ar Latvijas ebreju likteņiem Otrā Pasaules kara laikā.

Kamēr Golfera darbs atspoguļo viņa attiecības ar paša vēsturi, Gekšērs apzināti spēlējas ar šiem jēdzieniem, radot fikciju. Viņš lūkojas uz notikumiem un vidi, ieņemot jauna zēna skatpunktu, kurš, vairs nepastāvošas varas drupu ielenkts, spēcīgi izjūt vēstures nastu. Par savu projektu "Who Boy" Gekšērs stāsta: "Latvijā gūtā pieredze sniedza man cerību pārrakstīt pašam savas jaunības laikā uzspiestās identitātēs, brīvas no pieauguša cilvēka pieredzes uzslāņojumiem. Vai iespējams iedomāties naratīvu, kurā "zēns" atdzimtu, brīvs no identitātes veidošanas procesiem, spējīgs piepildīt sevi vienīgi ar kustībām un emocijām?"

Ietverot gan attēlus, gan tekstu, abu autori darbi izstādē rada dziļu un unikālu dialogu, kas vienlaikus atspoguļo viņu kopīgo un atšķirīgo pieredzi Latvijā. Izstāde būs skatāma Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā, Pils ielā 2, no 5.augusta.

Fotogrāfijas rezidence Kuldīgā notiek kopš 2012.gada, un rezidenti līdz šim bijuši vairāki starptautiski atpazīstami fotogrāfi un mākslinieki. Šī gada augustā rezidencē viesosies un strādās fotogrāfi Felīcīja Honkasalo (Felicia Honkasalo, Somija) Pjotrs Pavlovskis (Petr Pawlowski, Čehija/ASV) un Nikolass Venturakis (Nikolas Ventourakis, Grieķija/Lielbritānija). Rezidences programmu organizē ISSP sadarbībā ar Kuldīgas mākslinieku rezidenci, pateicoties Kuldīgas novada pašvaldības un VKKF atbalstam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)