Banner 980x90

Kuldīgā būs aplūkojama Dziesmu un deju svētku tradīcijai un tautas tērpu nozīmei veltīta izstāde

Rīga, 3.janv., LETA. Kuldīgas Mākslas namā no 5.janvāra līdz 25.februārim tiks eksponēta Dziesmu un deju svētku tradīcijai un tautas tērpu nozīmei veltīta izstāde "Latviskās dvēseles raksti", aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Linda Ertmane.

Izstādē būs apskatāmi 26 tērpi no tautas tērpu centra "Senā klēts", kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem - fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un attēli, latviešu rakstu zīmes, kā arī informatīvie teksti.

"Audiovizuālais noformējums atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu pasaules uztverē. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā," izstādi aprakstīja Ertmane.

Pirms trīs gadiem izstāde bija apskatāma Minhenes Piecu kontinentu muzejā, Neimisteres Abatijā Luksemburgā, kā arī izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa", bet 2016.gadā to bija iespējams apskatīt Cēsu Izstāžu namā. Savukārt šogad no gada 9.marta līdz 22.aprīlim interesentiem ar izstādi būs iespēja iepazīties arī Ģerderta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā.

Izstādes projekta vadītāja ir Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, bet satura koncepta autori - Valdis Celms un Toms Skābardis. Ekspozīcijas tapšanā iesaistījies Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, tautas tērpu centrs "Senā klēts", etnogrāfe Lilija Treimane un uzņēmums SIA "Solavi".

Ekspozīcija "Latviskās dvēseles raksti" ir daļa no Latvijas valsts simtgades svinību programmas. Izstādi rīko LNKC sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)