Banner 980x90

ES Oficiālajā Vēstnesī publicēta informācija par 2019.gadā gaidāmo sabiedriskā transporta pakalpojumu konkursu

Rīga, 24.apr., LETA. Eiropas Savienības (ES) Oficiālajā Vēstnesī ir publicēta informācija par to, ka 2019.gadā ir gaidāms konkurss par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu no 2021.gada 1.janvāra līdz 2030.gada 31.decembrim, aģentūru LETA informēja Autotransporta direkcijas (ATD) pārstāvji.

Plānots, ka kopējais maršrutu tīkls tiks iedalīts 17 līdz 19 daļās. Līgums ar pārvadātājiem, kas uzvarēs konkursā, tiks slēgts uz desmit gadiem.

Ņemot vērā, ka esošais līgums ar autobusu pārvadātājiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu būs spēkā līdz 2020.gada 31.decembrim, plānots, ka 2019.gada aprīlī tiks sludināts jauns konkurss par pakalpojumu sniegšanu no 2021.gada, norādīja ATD.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu par sabiedriskā pasažieru transporta pakalpojumiem, izmantojot dzelzceļu un autoceļus, ES Oficiālajā Vēstnesī vismaz gadu pirms sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanas konkursa izsludināšanas ir jānopublicē informācija par maršrutu tīkla apmēru, sadalījumu maršrutu tīkla daļās, plānoto autobusu nobraukumu gadā katrā no daļām un to, uz cik ilgu laika periodu tiks slēgts līgums ar pārvadātājiem.

ATD uzsvēra, ka patlaban sabiedriskā transporta kvalitāte reģionālajā maršrutu tīklā ir ļoti atšķirīga, bet pats maršrutu tīkls esot pārāk sadrumstalots, jo laika posmā no 2008. līdz 2016.gadam ir bijis pārāk daudz sabiedriskā transporta pakalpojuma pasūtītāju, un katrs no tiem ir noteicis atšķirīgas prasības - kā un kādā kvalitātē nodrošināt pasažieru pārvadājumus. Arī maršrutu tīkla daļas, ko pārvadātāji apkalpo arī šobrīd, tika veidots, balstoties uz tādu valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu, kāds šobrīd vairs nepastāv.

Iepriekš jau vēstīts, ka Sabiedriskā transporta padomes (STP) sēdē tika atbalstīts ATD priekšlikums sadalīt visu reģionālo autobusu maršrutu tīklu 17 daļās. Padome lēma, ka nobīde var būt divu maršrutu tīkla daļu ietvaros, un tas nozīmē, ka maksimālais to skaits var sasniegt 19. Kopējais autobusu maršrutu tīkla apjoms jeb autobusu nobraukums vienā gadā veidos aptuveni 72 miljonus kilometru.

Līdz gada beigām ATD plāno izstrādāt iepirkuma dokumentāciju, lai nākamā gada pirmo četru mēnešu laikā izdotos to saskaņot ar STP.

Kā ziņots, ATD ir izstrādājusi sabiedriskā transporta attīstības koncepciju nākamajai desmitgadei, kas paredz uzlabot pasažieru pārvadājumu kvalitāti, drošību un ērtības. Pārvadātāju konkursu plānots izsludināt 2019.gada maijā.

ATD ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Regulāri veicot sabiedriskā transporta finanšu analīzi un auditu, direkcija nodrošina vienotu, nepārtrauktu un pieejamu sabiedriskā transporta sistēmu visā valstī. ATD uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)