Banner 980x90

Ēdolē svinēs Krišjāņa Valdemāra pirms 170 gadiem dibinātās bibliotēkas jubileju

Ventspils, 26.marts, LETA. Ēdolē 26.aprīlī svinēs jaunlatviešu kustības aizsācēja Krišjāņa Valdemāra pirms 170 gadiem dibinātās Ēdoles pagasta bibliotēkas jubileju, aģentūru LETA informēja Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone.

Ēdoles pagasta bibliotēka ir pirmā pašu latviešu dibinātā bibliotēka. To 1848.gada 23.aprīlī Ēdoles baznīcas ģērbkambarī atvēra izcilais latviešu sabiedriski politiskais darbinieks, jaunlatviešu kustības aizsācējs Krišjānis Valdemārs. Gan jaunlatviešu kustībai, gan bibliotēkām bija nenovērtējama ietekme un latviešu nacionālās pašapziņas celšanu un valstiskuma idejas nostiprināšanos, akcentēja Jēkabsone.

Krišjāņa Valdemāra Ēdoles pagasta bibliotēkas 170 gadu jubilejas svinības notiks 26.aprīlī Ēdoles kultūras namā, Dārza ielā 6. Tas ir viens no centrālajiem šī gada Bibliotēku nedēļas pasākumiem un ir īpašs ne tikai bibliotēku nozares kontekstā, bet ieņem svarīgu vietu arī Latvijas simtgades svinību norisēs, piebilda Jēkabsone.

Pasākumā varēs gūt ieskatu Ēdoles bibliotēkas dzīvē no tās pirmsākumiem līdz mūsdienām, skatīt izstādi par Krišjāni Valdemāru, pārrunāt bibliotēku vietu, lomu un nozīmi vēsturē un mūsdienās, kā arī baudīt svētku koncertu.

Plkst.13 pasākumu ievadīs Ēdoles bibliotēkas dibināšanas piemiņas plāksnes atklāšana Ēdoles baznīcā.

Ēdoles kultūras namā skanēs Arvīda Ulmes veltījums Ēdoles bibliotēkai, bet Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone pastāstīs par bibliotēku nozīmi pirms 170 gadiem un 21.gadsimtā. Latvijas Bibliotekāru biedrības Grāmatniecības un bibliotēku vēstures sekcijas vadītāja Jana Dreimane runās par jaunlatviešu kustību, bibliotēkām un Latvijas neatkarību. Pasākumā uzstāsies arī citi viesi.

Ēdoles bibliotēkā atklās izstādi par Krišjāni Valdemāru un Ēdoles pamatskolas skolēnu grafikas izstādi "Ciemos pie Valdemāra".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)